Americké pivo z humrů

Americké pivo z humrů | zdroj: www.boston.com


Americký pivovar vaří toto léto pivo z živých humrů a mořské soli

TÉMATA: pivovar | pivo | pivní | humr

user-avatar

Ivanhoe

15. 08. 2015 | 09:00

Zní to šíleně, ale je to tak: pivovar Oxbow z Newcastlu v americkém státě Maine přišel toto léto na trh s novým druhem piva nazvaným Saison dell’Aragosta. Má slanou příchuť a chutná po humrech. Z živých mořských korýšů bylo totiž uvařeno.

Aragosta je italský název pro humra. Italský výraz si pivovar Oxbow zvolil na počest svého spolupracovníka a jednoho z nejlepších pivovarníků v Itálii, Giovanniho Campariho. Ten k nim v létě přijel na návštěvu, aby jim pomohl vytvořit nový druh piva.

Původně chtěli z ječmene a pšenice uvařit „ezoterické německé pivo s nízkým obsahem alkoholu, s trpkou a kyselou chutí a zároveň i slaností“. Pak si ale k večeři dali dvě humří rolky, a jak se ukázalo, humr je nejen zasytil, ale i inspiroval. „Dáme pár humrů do piva,“ napadlo Giovanniho. „Byl jsem trochu zaražen a váhal jsem, ale nemohl jsem mu říct ne. Ten chlapík k nám přicestoval až z Parmy,“ vysvětloval jeho spolupracovník Tim Adams z pivovaru Oxbow, proč se do tak šílené kombinace pustili.

Humři v tuto chvíli nejsou tak happy jako pivovarníci.

Vzali tedy humry, vložili je textilního vaku a ponořili je zaživa do vařící sladiny, do níž přidali ještě trochu mořské soli „Uvařili jsme dvanáct humrů a pak je snědli,“ přiblížil výrobní proces Tim Adams. Byli to podle něj ti nejlepší humři, jaké kdy v životě jedl. Do další, dvojnásobné dávky pak použili nespotřebované humří krunýře. Výslednou chuť Adams popsal jako „rovnováhu mezi sladkostí humra, ostrostí kyselostí a slaností soli“.

Našinec by se zřejmě ošíval a citlivější duše by namítly, že jde přece o týrání zvířat, jenže pro Američany, a obzvlášť pro ty ze státu Maine, jsou jejich humři něco jako pro Čecha vepřový řízek, které si stejně jako Češi své vepřové rádi zalévají pivem.  

user-avatar

Ivanhoe

15. 08. 2015 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce