V arménské mlékárně to s produkcí modrého plísňového sýru poněkud přepískli.

V arménské mlékárně to s produkcí modrého plísňového sýru poněkud přepískli. | zdroj: odditycentral.com


Arménská mlékárna vyplácí své zaměstnance plesnivým sýrem

TÉMATA: arménie | jídlo | sýry

user-avatar

Yvonne K.

20. 01. 2017 | 08:00

Zkrachovalá arménská mlékárna neměla z čeho zaplatit svým zaměstnancům a dodavatelům, a tak se rozhodla že své dluhy vyrovná modrým plísňovým sýrem, jehož má nadbytek. Ne každému však toto rozhodnutí voní.

Aštarak Kat Company je předním producentem mléčných výrobků v Arménii. V roce 2015 si mlékárna nechala udělat průzkum trhu a zjistila, že je velká poptávka po kvalitním francouzském sýru typu Roquefort. V následném roce proto zvýšila jeho produkci, ale obchodní data se nakonec ukázala jako chybná. O sýr nebyl zdaleka takový zájem a mlékárna na konci loňského roku stála před bankrotem. Několik měsíců už není schopna platit mzdy svým zaměstnancům ani hradit faktury dodavatelům mléka. Dluh společnosti se vyšplhal na 70 milionů arménských dramů, zatímco ledničky jsou naplněny 60 tunami plesnivého sýra. Mlékárna se proto rozhodla, že sýr použije jako měnu. Ne všichni věřitelé jsou však tímto nápadem nadšeni. Zásoby sýru

Starosta města Chambaraku, kde mlékárna stojí, řekl ruskému webu Sputnik, že místní lidé sice chápou, že firma nemá finance, ale dávat jim místo nich plísňový sýr, není podle něj řešením. Tento druh sýru se v Arménii moc nekonzumuje, takže šance ho prodat i za dumpingové ceny jsou poměrně nízké. Navíc lidé nemají zásoby sýra kde skladovat, tudíž hrozí, že se zkazí dřív, než pro něj najdou nějakého kupce. 

Nakonec však jak zaměstnanci, tak i místní farmáři s platbou sýrem souhlasili za podmínek, že mlékárna bude produkt dál skladovat ve svých průmyslových lednicích. Jedné věci se obávat nemusejí – že jim tam rokfór zplesniví. Roquefort 

Roquefort (rokfór) je polotvrdý plísňový sýr vyráběný z ovčího mléka. Je prorostlý modrozelenou plísní a vyznačuje se výraznou ostrou chutí. Je pojmenován podle francouzské obce Roquefort. První zmínky o sýru pocházejí z roku 79 n.l. O sýru se poprvé zmiňuje Plinius Starší ve svém díle Historia naturalis. V Česku je úspěšnou napodobeninou tohoto sýru Niva. Tento sýr se začal vyrábět po druhé světové válce v mlékárně v Českém Krumlově.
 

user-avatar

Yvonne K.

20. 01. 2017 | 08:00

> ExtraStory   |   Inzerce