Banány byly za socialismu vzácnou podpultovou komoditou, v Praze z nich však i tehdy vyráběli oblíbenou zmrzlinu. Ilustrační foto

Banány byly za socialismu vzácnou podpultovou komoditou, v Praze z nich však i tehdy vyráběli oblíbenou zmrzlinu. Ilustrační foto | zdroj: shutterstock.com


Banány za socialismu byly nedostatkovým zbožím, přesto z nich v Praze dělaly prvotřídní zmrzlinu

TÉMATA: cukrárny | cukráři | zmrzlina | praha | václavské náměstí | socialismus

user-avatar

Václav Pokorný

15. 06. 2019 | 12:00

Kornoutek s banánovou zmrzlinou z prvního ovocného baru na pražském Václaváku byl v 60. letech minulého století opravdovou raritou. Na tuto pochoutku, kterou si oblíbily i mnohé tehdejší celebrity, se stály dlouhé fronty.

S nápadem prodávat v Praze na Václavském náměstí banánovou zmrzlinu přišel Rudolf Linka, syn věhlasného pražského lahůdkáře Aloise Linky. Ten v roce 1960 založil a úspěšně vedl první ovocný bar v Praze nazvaný Ovocenka. Stával na Václavském náměstí, v domě č. 52, na rohu s ulicí Ve Smečkách. V přízemí tohoto domu měl podnik Zelenina Praha prodejnu, která nově otevřený ovocný bar přednostně zásobovala ovocem. V sortimentu této prodejny tehdy nechyběly ani nedostatkové banány. A tak se Rudolf Linka pustil do výroby jedinečné banánové zmrzliny, která byla v té době evropskou, ne-li světovou raritou. Dělal ji podle prvorepublikového receptu.

Na banánové zmrzlině si pochutnávali herci a muzikanti ze Semaforu, jako třeba klarinetista Ferdinand Havlík nebo zpěvák Waldemar Matuška, který v té době na Václaváku i bydlel.

Ovocný bar byl pozoruhodný úkaz ve světě plánovaného socialistického hospodářství. V době, kdy pro běžného občana byly banány takřka nedostupné a daly se použít i jako úplatek, v Ovocence měli banánů pořád nazbyt. Šuškalo se ale, že zmrzlina se vyráběla z prošlých banánů. “Jak ty banány Ovocňákovi dokázali sehnat, to nechci vědět, protože ta zmrzlina byla skvělá,” píše Dagmar Ruščáková na svém blogu DeDeník.  Původně se prodávala jen banánová zmrzlina, v 80. letech byla hitem točená míchaná jahodovo-banánová. Ovocný Světozor ji dodnes dělá z čerstvého ovoce.

“Ráno jsem musel vyloupat třeba dva metráky banánů,” vzpomíná cukrář Jiří Hájek, který Ovocenku po Rudolfu Linkovi převzal, když ten koncem 70. let emigroval do zahraničí. Spolu se svým bratrem začal Hájek další Ovocenku provozovat v pasáži Světozor. Banánovou zmrzlinu tehdy již točili do kornoutku díky novým italským zmrzlinovým strojům, které se do Československa začaly dovážet.

“My jsme ráno otevřeli a už tady deset minut před otevřením stála fronta na zmrzlinu a ta fronta se táhla až do Vodičkovy ulice. A byla tam až do zavření,” popisuje Hájek. Zmrzlina stála dvě koruny, na tu dobu nebyla tedy nejlevnější. “Děti měly třeba jenom korunu, přišly k tomu okénku a říkaly, že by chtěly zmrzlinu, ale mají jen korunu. Tak jsem řekl: Pojď, já ti ji dám. My jsme tu zmrzlinu točili a točili jsme ty špičky a ony si vždycky měřily, kdo má tu zmrzlinu vyšší,” vyprávěl Hájek pro Českou televizi.

Dnes je klasická banánová zmrzlina jen jednou ze 120 druhů chladivých dobrot, které v Ovocném Světozoru prodávají, avšak točená v kombinaci s jahodovou patří stále k těm nejžádanějším.

user-avatar

Václav Pokorný

15. 06. 2019 | 12:00

> ExtraStory   |   Inzerce