Třetina potravin končí v odpadkových koších. Přesto mnoho lidí trpí hladem.

Třetina potravin končí v odpadkových koších. Přesto mnoho lidí trpí hladem. | zdroj: foodmatters.tv


Boj proti plýtvání jídlem: Francie nutí supermarkety, aby neprodané jídlo dávaly na charitu

TÉMATA: plýtvání potravinami | supermarkety | charita

user-avatar

Markéta Oderská

22. 07. 2015 | 08:30

Od příštího roku francouzské supermarkety již nebudou smět vyhazovat nebo ničit jídlo, které se neprodalo. Místo toho jej budou muset darovat charitativním organizacím nebo na krmení zvířat. Přikazuje jim to zákon, který jednomyslně přijali poslanci v Národním shromáždění.

„Je to absolutně naléhavé – charity zoufale shání jídlo. Nejdojemnější na tomto zákonu je, že se jím otevíráme vůči těm, kteří trpí,“ naznačil důvody vzácné politické shody francouzský poslanec Yves Jégo.

Nejpozději do července příštího roku budou muset všechny supermarkety o minimální ploše 400 metrů čtverečních uzavřít s dobročinnými organizacemi kontrakty o dodávkách neprodaného jídla, jinak by  jim hrozily trestní postihy včetně pokuty až do výše 75 000 eur nebo dvouletý trest odnětí svobody.

Lidé, kteří žijí pod hranicí chudoby, by prošlými potravinami nepohrdli.

V minulých letech francouzská média často upozorňovala na případy, kdy chudé rodiny, studenti, nezaměstnaní nebo bezdomovci se pod rouškou tmy nepozorovaně přehrabovali v kontejnerech před supermarkety, aby měli co jíst. Jejich život tak v podstatě závisel na potravinách, které obchody vyhodily po vypršení doby minimální trvanlivosti nebo kvůli porušení obalu. Některé supermarkety ovšem kontejnery zalévaly agresivními dezinfikačními prostředky, aby lidem zabránily jídlo konzumovat. Jiné obchody kontejnery zamykaly do skladišť, odkud jejich obsah vyvážely popelářské vozy.

„Je skandální vidět dezinfekční prostředky vylité v odpadkových koších spolu s poživatelnými potravinami,“ nechal se slyšet bývalý ministr potravin Guillaume Garot, jenž návrh zmíněného zákona předložil.

Lidé živící se jídlem z popelnic čelí i jiným rizikům než jen případné nevolnosti ze zkaženého jídla. V minulosti proti nim nezřídka zasahovali policisté a obviňovali je z krádeží. Před čtyřmi lety vzbudil ve Francii pozornost případ 59letého otce šesti dětí, jenž za minimální mzdu pracoval v jednom supermarketu v Marseille. Málem o svoji práci přišel, když na něj jeho kolega zavolal ostrahu poté, co ho uviděl vytahovat z popelnice šest melounů a dva hlávkové saláty.

V Evropské unii skončí v popelnicích a na skládkách až padesát procent jedlých a nezávadných potravin.

Součástí nově přijatého zákona je rovněž povinnost zavádět do škol a podniků vzdělávací a osvětové programy zaměřené na šetření potravinami. Francie si klade za cíl snížit do roku 2025 plýtvání potravin o polovinu. V této zemi se ročně vyhodí 7,1 milionů tun jídla.

Podle statistiky OSN pro výživu a zemědělství končí přibližně třetina světové produkce jako odpad. V Evropské unii skončí v popelnicích a na skládkách až padesát procent jedlých a nezávadných potravin. Jen v Unii přitom žije skoro 80 milionů lidí pod hranicí chudoby a další miliony jsou závislé na potravinové pomoci dobročinných institucí. V tuzemsku se ročně vyhodí zhruba milion tun potravin. Zdejší řetězce prošlé potraviny likvidují podle předpisů a odmítají je poskytovat potřebným. Tvrdí, že jde o zanedbatelné množství. Jistým pokrokem je, že Lidl je kompostuje a Albert či Makro je dodávají do takzvaných potravinových bank.

 

user-avatar

Markéta Oderská

22. 07. 2015 | 08:30

> ExtraStory   |   Inzerce