U dveří do hostince (obraz od Henryho Singletona z roku 1790)

U dveří do hostince (obraz od Henryho Singletona z roku 1790) | zdroj: ancientpages.com


Být ochutnávačem piva ve středověké Anglii bylo nepříjemným a nebezpečným povoláním

TÉMATA: anglie | středověk | pivo

user-avatar

Yvonne K.

6. 11. 2017 | 09:30

Pivní sommeliér ve středověké Anglii kontroloval dodržování standardů v oblasti prodeje alkoholických nápojů, zejména pak světlého piva. Pro našince to může znít jako fantastický džob, ale v té době zdaleka nešlo o nic příjemného. V lepším případě se člověku mohlo udělat zle, v tom horším mohl zemřít.

Ochutnávače každý rok jmenoval londýnský soudní dvůr. Byli zvoleni čtyři a do své funkce byli uvedeni o svatojánském dni, v předvečer 24. června. Šlo o roční práci, která byla vzhledem k oblibě piva mezi Angličany velice důležitá. Mezi povinnosti ochutnávače patřila kontrola kvality, cen a měr prodávaného chleba, piva a ostatních alkoholických nápojů.

Ochutnávat pivo se neznalému může jevit jako úžasná práce, ale nesmíme zapomenout, že dotyčný testoval vzorky ze všech hospod ve městě. Protože ochutnávač měl oprávnění ukládat pokuty, umíme si představit, jako jej hostinští “milovali”. Získávat nepřátele tak vlastně patřilo do náplně této práce. Úkolem sommeliérů bylo vyžadovat, aby pivo dobře chutnalo a prodávalo se za férové ceny. Pivo v časech středověku bývalo zkažené, přesto se štamgastům rozlívalo.

Až do konce 14. století se chmel do piva nepřidával, toto vylepšení receptury s sebou přinesli až vlámští imigranti. Ve středověké Anglii se pivo dělalo jen ze sladu, kvasnic a vody. Díky tomu bylo silné, chutnalo sladce a rychle se kazilo. Jeho konzumace tak mohla způsobovat žaludeční nevolnost. Až když se stal chmel součástí receptury, pivo se muselo vařit, čímž se zničily bakterie.

Do té doby si však hospody dělaly vlastní pivo a nabízely ho, i když už bylo dávno prošlé. Ochutnávač, který musel testovat nápoje v každém hostinci, tak riskoval nejen otravu, ale i smrt. Nelze se pak divit tomu, že někteří ze sommeliérů si neplnili řádně své povinnosti z obav o svůj život. Existuje množství záznamů ze starého Londýna, které vypovídají, že pivní  ochutnávači byli často trestáni za neplnění svých povinností.

 

user-avatar

Yvonne K.

6. 11. 2017 | 09:30

> ExtraStory   |   Inzerce