Tuzemský rum je tradiční český alkoholický nápoj. Kvůli pravidlům EU, které umožňují použít název rum jen pro nápoje z destilátu z cukrové třtiny, se dnes prodává pod označením Tuzemák.

Tuzemský rum je tradiční český alkoholický nápoj. Kvůli pravidlům EU, které umožňují použít název rum jen pro nápoje z destilátu z cukrové třtiny, se dnes prodává pod označením Tuzemák. | zdroj: wikipedia commons


Český rum v ohrožení! Je opravdu nebezpečný pro naše zdraví a proč je na vině i Napoleon?

TÉMATA: nápoje | alkohol | rum | evropská unie | napoleon

user-avatar

Václav Pokorný

21. 09. 2017 | 17:00

Podle nejnovějších poznatků vědců z Evropského úřadu pro bezpečnost potravin obsahuje legendární český tuzemák rakovinotvornou látku, a to konkrétně mravenčan ethylnatý. Tato látka tvoří ono charakteristické rumové aroma, které je pro mnohé z nás téměř synonymem Vánoc. Evropský úřad by mohl v budoucnu tuto ingredienci úplně zakázat. Tuzemák by pak musel změnit své složení. Málo kdo ví, že za tímto pro některé z nás téměř kulturním dědictvím, jeho výrobou a složením stál sám francouzský císař Napoleon Bonaparte.

V Čechách představují rumy až čtvrtinu veškeré konzumace tvrdého alkoholu. Výzkumy odborníků z EU naznačují, že tuzemák obsahuje rumovou tresť, škodlivou pro naše zdraví. Je tedy na výrobcích této pro nás tak legendární lihoviny, aby našli jiné ingredience, pro nás stejně lahodné, ale bezpečnější. 

Od pravého rumu, který se výhradně vyrábí ze zkvašené cukrové třtiny, se náš tuzemák liší způsobem výroby a složením. Vyrábí se „uměle“ přidáním rumové esence do zředěného lihu. Líh se většinou vyrábí z bramborového škrobu. To je hlavní důvod, proč se tuzemák nemůže nazývat rumem. Podle předpisů EU musí být dodrženo pravidlo, že pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny. Pravý rum se vyrábí z cukrové třtiny.

Počátkem výroby tuzemáku na našem území je rok 1806, kdy Napoleonova kontinentální blokáda evropského pobřeží donutila naše předky nahradit pravý rum dovážený z Kuby a Jamajky jeho náhražkou. Stačilo vzít líh – a toho bylo z domácích zdrojů dost – příslušně ho ochutit a naředit. Barvu i chuť dodával karamel, vůni vanilin nebo mandlová tresť.

Nic na popularitě tuzemského rumu nezměnilo ani 21. století, kdy tuzemák zůstává oblíbeným alkoholickým nápojem ve všech českých hospodách.

Mravenčan ethylnatý je ester ethanolu a kyseliny mravenčí. Má charakteristickou rumovou vůni a je částečně odpovědný za chuť a vůni malin. V USA všeobecně považován za bezpečný, podle OSHA může dráždit oči, kůži, sliznice a dýchací systém člověka a jiných živočichů. Působí také tlumivě na centrální nervovou soustavu. Na webu TOXNET se uvádí, že u něj byl prokázán „malý nebo žádný tumorogenní potenciál".
 

user-avatar

Václav Pokorný

21. 09. 2017 | 17:00

> ExtraStory   |   Inzerce