Čokoláda v Anglii měla poměrně komplikovanou cestu na výsluní.

Čokoláda v Anglii měla poměrně komplikovanou cestu na výsluní. | zdroj: ancientpages.com


Čokoláda byla horkým zbožím, existovaly předpisy, jak ji bezpečně konzumovat

TÉMATA: čokoláda | jídlo | anglie | 17. století

user-avatar

Tomáš Chalupa

2. 08. 2018 | 11:47

V roce 1675 anglický král Karel II. zrušil legálnost všech kaváren v zemi. Zakázal nejen samotné kavárny, ale také prodej kávy, čaje a také čokolády. Všechny tyto komodity se prakticky ze dne na den staly zakázanými.

Čokoláda se v Anglii začala poprvé propagovat kolem roku 1640 jako exotický nápoj z kakaových bobů, který chutnal lahodně. Téměř ve stejnou dobu se však objevovala i varování před jejími škodlivými účinky. Vévoda ze Sandwiche shromáždil všechny možné recepty na její přípravu a vydal na svém panství soubor předpisů, jak správně a bezpečně čokoládu připravovat a konzumovat. „Jeden z tehdejších lékařů tvrdil, že některé látky v čokoládě mohou způsobovat nespavost, hemeroidy nebo dokonce vytékání slizu z těla. Lidé kvůli tomu měli strach zejména ze studené čokolády, báli se poškození svých tělesných orgánů,“  vysvětluje dr. Kate Lovemanová z univerzity v Leicesteru.

Vévoda ze Sandwiche proto radil, aby v případě, že člověk sní nebo vypije studenou čokoládu, čtvrt hodiny nato ještě vypil čokoládu horkou. Opravdu příjemná procedura, kterou mnoho lidí velmi rádo splnilo. Sandwich také radil používat ke chlazení čokolády sníh. To ovšem nebyla dobrá rada ani na tehdejší poměry.

Sám Sandwich byl na čokoládě téměř závislý. V době, kdy byl velvyslancem u španělského dvora, jí pil údajně enormní množství. Čokoláda kromě svých údajných negativních vlivů měla ale také mnoho pozitivního. Byla považována za silné afrodiziakum a lék na některé neduhy. V 50. letech 16. století se začala prodávat v kavárnách také čokoláda s mlékem. Do kaváren chodila vznešená a bohatá klientela a konzumace čokolády se stala znakem lepších lidí z vyšších pater společnosti.

Všemu učinil přítrž poněkud unáhlený dekret krále Karla II. Ten ostatně nevydržel v platnosti moc dlouho a byl zakrátko zrušen. Připravit svůj lid jediným nařízením o potěšení z kávy, čokolády a čaje, to neblyo zrovna prozíravé. 

V jedné věci však konzumenti čokolády měli v dřívějších dobách odlišný pohled na konzumaci čokolády, a tím bylo riziko obezity. Skutečnost, že se po čokoládě tloustne, tehdejším lidem nijak nevadila, spíše to kvitovali. Jak známo, baroko prosazovalo plnoštíhlý ideál ženské krásy, takže pokud některá z dam nebyla náležitě oplácaná, mohla s klidným svědomím sáhnout právě po čokoládě.

 

 

user-avatar

Tomáš Chalupa

2. 08. 2018 | 11:47

> ExtraStory   |   Inzerce