Čokoládový Mr. Bean v životní velikosti i se svým autem Austin Rover Mini

Čokoládový Mr. Bean v životní velikosti i se svým autem Austin Rover Mini | zdroj: Muzeum čokolády a marcipánu Tábor


Cukráři vyrábí z marcipánu slavné vozy pro muzeum v Táboře. Výstavě vévodí čokoládový Mr. Bean

TÉMATA: muzea | výstavy | mr. bean | kultovní auta | cukrářství

user-avatar

Ivanhoe

31. 10. 2015 | 13:00

Batmanovo auto, vůz Jamese Bonda nebo hvězdné autíčko Večerníčka – taková a jiná kultovní auta jsou k vidění v muzeu čokolády v Táboře. Při pohledu na ně vás bude honit mlsná, protože jsou všechna vyrobena z marcipánu a čokolády.

Máte-li rádi auta a jste na sladké, pak je pro vás nová výstava pořádaná v táborském muzeu čokolády jako stvořená. Její součástí totiž jsou čokoládové a marcipánové modely historických a filmových vozů. Z výstavních kousků lze třeba jmenovat populární citroën zvaný kachna, v němž jezdil legendární filmový Fantomas, taxi z New Yorku a z Londýna či vůz agenta Jamese Bonda Aston Martin. Nad všemi ovšem dominuje postava Mr. Beana s vozem Austin Rover Mini. Zatímco ostatní modely jsou z marcipánu, Bean a jeho auto jsou vyrobeny z čokolády. Navíc se liší rozměrem. Většina vystavovaných výrobků dosahuje rozměrů kolem 50 centimetrů. Bean a jeho vůz však odpovídají rozměrům reálným.

Model postavy, kterou ztvárnil britský komik Rowan Atkinson, váží 65 kilogramů, vůz pak 300 kilo. Nejde však o jednolitou čokoládu, vnitřek obou modelů tvoří korpusy z polystyrenu a montážní pěny. Autor exponátů, cukrář Jan Kopecký, je potáhl vrstvou čokolády.

Výroba Mr. Beana a jeho auta mi trvala 420 hodin. V přepočtu na pracovní dobu jde o dva a půl měsíce," řekl Kopecký. Prozradil, že na oba modely spotřeboval dohromady 70 kilogramů čokolády. Jejich životnost prý může trvat desítky let. "Modely jsou potaženy speciálním lakem a tím pádem jsou odolnější," uvedl.

ŠKODA RTO 706 Lux neboli erťák

Exponáty na výstavu vybírala veřejnost v hlasování na webu a na Facebooku. Jak pracovníci muzea přiznali, samotná příprava výstavy byla dost složitá. „Oslovili jsme známé cukrářky – vítězky cukrářských soutěží – mnohé bohužel odmítly. Necítily se na to. Zdálo se jim to obtížné,“ prozradila Blesku Lenka Želivská z muzea čokolády. Nakonec se do toho pustilo šest dobrovolnic. V muzeu se dosud sešlo 20 modelů, jejich počet ale podle Želivské není konečný. Výstava je takzvaně OPEN, tedy otevřená dalším návrhům ze strany veřejnosti, a bude se stále doplňovat. Potrvá minimálně do dubna, ale Lenka Želivská připustila, že se podle zájmu možná protáhne.O její prohlídku mají zájem školy a některé se nám hlásí na květen a červen. Tak možná akci prodloužíme," dodala.

user-avatar

Ivanhoe

31. 10. 2015 | 13:00

> ExtraStory   |   Inzerce