Dlouhý pepř byl v antickém Řecku mimořádně oblíben.

Dlouhý pepř byl v antickém Řecku mimořádně oblíben. | zdroj: atlasobscura.com


Jak černý pepř porazil dlouhý pepř a stal se králem kuchyně

TÉMATA: koření | starověk | starověké řecko | starověký řím | zámořské cesty

user-avatar

Tomáš Chalupa

22. 11. 2017 | 12:00

Pepř je nedílnou součástí kuchyně a vaření si bez něj nelze představit. Špetka pepře totiž patří do mnoha pokrmů, aby dodala chuť a říz. Málokdo ale ví, že než se začal používat na vaření černý pepř, měli lidé v oblibě jiný druh pepře.

Černý pepř se začal používat na vaření v době Římského impéria. Jeho předchůdce se nazýval dlouhý pepř a byl oblíbený u Řeků v 6. století před Kristem. Měli k tomu jednoduchý důvod, jiné vhodné koření v té době nebylo zkrátka k dispozici.

Jenže dnes je dlouhý pepř zcela zapomenut. Jak je to možné? Piper longum je doma v Indii a do Středozemí se dostal nejrůznějšími obchodními cestami z Východu. Dlouhý pepř není vůbec podobný černému pepři. Má ale chuť, kterou si obyvatelé antického Řecka doslova zamilovali. Na černý pepř naopak drželi Římané, kteří jej rovněž dováželi z Východu. Pozemní obchodní cesty měli s postupem času mnohem více pod kontrolou a černý pepř se tak dostával na evropský kontinent ve stále větším měřítku.

Postupně černý pepř převládl právě díky Římanům, a to přesto, že dlouhý pepř byl co do chuti mnohem lepší. Na tom se shodnou i dnešní znalci a kuchaři. Dlouhý pepř byl pálivější a jeho chuť více komplikovaná. Jaké byly přesně důvody toho, proč si přesto Římané oblíbili černý pepř, nejsou jasné. Možná byl černý pepř dostupnější, možná byly jejich chutě tehdy jiné a černý pepř jim přece jenom více chutnal. To zřejmě nebude onen důvod, protože každý pepř sice chutná odlišně, ale běžný konzument by v jídle nejspíš rozdíl nepoznal.

Za vším tak bude hlavně ekonomika. Černý pepř byl jednoznačně levnější, a to zřejmě rozhodlo. Římané pepřem zaplatili dokonce vizigótskému králi Alaricovi, takže černého pepře měli zjevně dostatek. Přesto byl dlouhý pepř běžně k dostání v Evropě ještě v 17. století. Jenže pak jeho obliba rapidně poklesla. Černý pepř definitivně zvítězil s tím, jak ho Portugalci začali ve velkém dovážet na svých korábech z Východu. Zatímco v Indii se i dnes běžně vaří na dlouhém pepři, v Evropě a Americe už známe jen jeden pepř – Piper nigrum. Je to vítěz, který ovšem ovládl západní polokouli nikoliv svou chutí, ale spíše díky ekonomickým aspektům a rozvoji mořských obchodních cest. 

user-avatar

Tomáš Chalupa

22. 11. 2017 | 12:00

> ExtraStory   |   Inzerce