Nelíbí se vám jídelníček budoucnosti? Tak se více starejte o životní prostředí.

Nelíbí se vám jídelníček budoucnosti? Tak se více starejte o životní prostředí. | zdroj: atlasobscura.com


Jak může vypadat menu budoucnosti? Líbit se vám asi moc nebude

TÉMATA: jídlo | budoucnost

user-avatar

Simona Knotková

10. 01. 2018 | 07:00

Zhoršující se úroveň životního prostředí může v brzké době ovlivnit i podobu našeho jídelníčku. Vypadat může třeba takhle.

Čtyřicet pět účastníků navštívilo loni v září nevšední večeři. Jejím tématem měl být oceán, ale na talířích se žádné ryby nenacházely. Podle autorek projektu The Next Menu (Příští menu), spisovatelky Alexandry Kleeman a umělecké šéfkuchařky Jen Monroe, budou světová moře v blízké budoucnosti skoro bez života. V Brooklynu se ženy tedy pokusily rekonstruovat, jak by taková hostina "na konci světa" mohla vypadat. Náruživé jedlíky asi moc nepotěší.

Monroe a Kleeman menu sestavily ze surovin, kterým by se mělo dařit i navzdory stoupajícím teplotám a mizejícím korálovým útesům. Naději vidí v malých farmách na krevety. Korýši by se pěstovali v rybnících, které by okysličovaly mořské řasy a přirozeně je filtrovaly slávky. "Jednalo by se o čistý ekosystém, který by byl zároveň zdrojem tří potravin," míní Monroe.

Právě tyto suroviny byly využity i k přípravě polévky pro brooklynskou večeři. Také další pokrmy využívaly mořských řas či se v nich dala najít chobotnice, které se v proměnlivých vodách oceánů naopak daří.

Své nápoje si mohli strávnici zchladit mechově zbarvenými ledovými kostkami, vyrobenými ze spiruliny. Sladkovodní sinice plná vitamínu je považována za superpotravinu a díky rychlému rozmnožování nehrozí její nedostatek.

Po hlavním chodu následovala pětice dezertů. Každý z nich reprezentoval možnou podobu příštího stravování. Pokud si společnost osvojí využívání neobvyklých surovin, kterými pomůže životnímu prostředí, na stole nám v příštích třiceti letech třeba přistane podmáslovo-medúzový sorbet. V jiném případě můžeme také jíst nutriční gel. V nejhorším bude naše budoucnost úplně bez dezertů. Tuto variantu na Příštím menu zastupovala slaná mušle.

"Když vezmeme v potaz pravděpodobnost, myslím, že jednou dojde na každou z možností," říká Monroe.

I futuristický jídelníček byl však podle jejích strávníků velmi chutný.

user-avatar

Simona Knotková

10. 01. 2018 | 07:00

> ExtraStory   |   Inzerce