Zlaté rybky a kapři přeměňují kyselinu mléčnou na etanol.

Zlaté rybky a kapři přeměňují kyselinu mléčnou na etanol. | zdroj: smithsonianmag.com


Jak přežívají zlaté rybky zimu? Produkují alkohol

TÉMATA: ryby | zvířata | alkohol

user-avatar

Tomáš Chalupa

11. 01. 2018 | 07:30

Zvířata produkují často velmi bizarní látky. Olihně kupříkladu vypouštějí inkoust, skunkové své nechutně páchnoucí pyžmo, slimáci svůj sliz. Je ale málo známé, že některé druhy okrasných zlatých rybek nebo kaprů produkují alkohol. Umožňuje jim to přežít zimu, kdy je v rybnících málo kyslíku.

Zimu tráví tyto ryby na dně rybníků a z jejich žaber uniká malé množství alkoholu. Teprve nyní vědci zjistili, jak a proč se to přesně děje. U většiny obratlovců v případě, že mají nedostatek kyslíku, přejdou na anaerobní dýchání. U lidí ale tento způsob dýchání funguje jen velmi krátkou dobu a stejné je to i u rybek. I u nich se totiž rychle začne v těle hromadit jedovatá kyselina mléčná, která je ve vyšších koncentracích pro tyto tvory smrtící.

Jenže kapři a zlaté rybky si dokáží s touto situací poradit, na rozdíl od člověka. Začnou totiž tuto jedovatou kyselinu přetvářet na etanol, který následně vylučují žábrami ven z těla. V jejich tělech se tak nehromadí ani kyselina mléčná, ani etanol, a navíc tak ryby dokáží dlouhodobě přežívat v prostředí s nedostatkem kyslíku.

Celý tento metabolický proces popsali až teprve nedávno vědci z univerzity v Oslu. Ti za účelem výzkumu umístili kapry a zlaté rybky do nádrží s nedostatkem okysličené vody a sledovali jejich metabolické reakce.

Kromě tohoto samotného procesu vědci také analyzovali DNA těchto ryb a zjistili, že tyto „alkoholické“ geny se u nich vyskytly už před 8 miliony let. Je to tedy velmi stará adaptace na nehostinné podmínky, kterou vymyslela sama příroda. „Produkce etanolu dělá z těchto ryb jediné druhy na světě, které jsou dlouhodobě schopné přežívat v těchto na kyslík chudých podmínkách,“ říká Elizabeth Fagernesová z univerzity v Oslu.

Zajímavou otázkou je, jestli se ryby přesto nějakým způsobem „neopijí“ svým vlastním alkoholem. Napovídalo by tomu jejich chování v těch situacích, kdy prostě jen nehybně sedí na dně a nevykazují žádnou aktivitu. „Je těžké posoudit, jestli je to vlivem etanolu nebo je to spíše jejich strategie k přežití, kdy se snaží minimalizovat výdej energie na pohyb,“ odpovídá Fagernesová.

user-avatar

Tomáš Chalupa

11. 01. 2018 | 07:30

> ExtraStory   |   Inzerce