zdroj: siberiantimes.com


Jak se vyrábí "třetí ruka", jedny z nejostřejších nožů na světě

user-avatar

Tomáš Chalupa

19. 03. 2016 | 22:30

V Jakutsku na Sibiři mají nože velkou důležitost. Musí být dokonale ostré, protože nejsou dávno doby, kdy s nimi člověk musel být schopen zabít vlka nebo medvěda, uřezat větve stromů nebo se oholit. I proto se v této oblasti nožům říká "třetí ruka".

Nože v Jakutsku se stále vyrábí tradičním způsobem, který sahá až do středověku. "Vyrábíme nože starobylým způsobem, jako to dělali naši předkové," říká jednačtyřicetiletý nožíř Alexandr Gogolev. Lidé podle něj oceňují kvalitu jeho nožů, ale nikdo netuší, proč jsou tak dobré. "Nemáme žádné mechanické nástroje, všechno se dělá rukama, máme jen pec a kladiva" podotýká Gogolev. 

Podle něj moderní postupy a mechanické stroje všechno jen kazí. Ruční tradiční výroba je podle něj kvalitnější. "Na jednu výstavu nožů jsme přivezli 30 kusů, za dvě hodiny byly všechny prodané," tvrdí Gogolev. Například i řeznické nože jsou v Jakutsku specifické, mají zahnutou čepel a jsou ostré jako břitva. "Používáme kvalitní ocel, pochvy děláme z kůže nebo ze dřeva. Dělali jsme nože, které měli rukojeť z mamutích kostí, ale už to neděláme. Moc se to neosvědčilo. Za pár měsíců se polámaly kvůli výkyvům teploty," dodává Gogolev.

Jeho čepelím nevadí ani teploty kolem -50 stupňů Celsia. I v extrémních mrazech proříznou kosti, kůži nebo silné dřevo. "U sebe nosím dva. Jeden v batohu, druhý za pasem. Kdybych si měl vybrat, jestli jít do lesa jen s puškou, nebo nožem, šel bych s nožem. Puškou nenařežete dřevo na oheň a bez ohně zmrznete," vysvětluje Gogolev. 

> ExtraStory   |   Inzerce

témata

Komentáře ( )

user-avatar

Tomáš Chalupa

19. 03. 2016 | 22:30