Takový experiment bychom si také nechali líbit!

Takový experiment bychom si také nechali líbit! | zdroj: odditycentral.com


Jak se žije ve skleníku? Rodina z Nizozemska to už rok testuje

TÉMATA: ekologie | bydlení | nizozemsko

user-avatar

Simona Knotková

20. 04. 2016 | 09:00

Studenti z rotterdamské univerzity spustili loni v červnu zajímavý projekt. Do dřevěného domu uvnitř skleníku nastěhovali na tři roky rodinu, která tak měla testovat bydlení v podobném zařízení. Jaké jsou její dosavadní dojmy?

Helly Scholten už delší dobu snila o bydlení v ekologicky nenáročném domě. V Rotterdamu, kde společně se svým manželem, dvěma dcerami a psem žije, se jí to ale zdálo neproveditelné. Pak se dozvěděla o projektu univerzitních studentů. S ostatními členy rodiny se dlouho nerozmýšlela a na tříletou zkoušku se nastěhovala do skleníkové stavby.

Dům má v sobě zabudováno spousty vychytávek, které šetří životní prostředí. Teplo zde pochopitelně zajišťuje skleník, o chlad se v horkých měsících stará hliněná štuková omítka. Čerstvý vzduch je do obydlí přinášen pomocí trubky, která v létě vzduch ochlazuje, v zimě naopak otepluje. Nádrže na střeše poté sbírají dešťovou vodu a ta se dále využívá na splachování WC či k zalévání rostlin. Jednou z předností domu je právě velká střešní zahrada.

Scholtenovi si pobyt zatím nemůžou vynachválit. Díky němu si prý připadají, jako by pořád byli venku. "Po tomto zážitku bych se už do běžného domu nevrátila. Dům pracuje pro vás víc než vy pro něho," říká Helly. Momentky z jejich skleníkového života si můžete prohlédnout na Instagramu greenhouse_living.

Experiment skončí v roce 2018. Následně bude dům pravděpodobně na prodej, a to v ceně okolo třinácti milionů korun. Nemusí přitom stále stát v Rotterdamu. Kupce si ho může přesídlit, kam bude chtít.

user-avatar

Simona Knotková

20. 04. 2016 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce