Kuchařka je výstřední, stejně jako byl sám její autor.

Kuchařka je výstřední, stejně jako byl sám její autor. | zdroj: lostateminor.com


Je libo žabí piroh či tisíc let stará vejce? Bizarní kuchařka Salvadora Dalího se dočkala své reedice

TÉMATA: surrealismus | vaření

user-avatar

Simona Knotková

23. 02. 2017 | 13:24

Salvador Dalí chtěl být šéfkuchařem údajně už v šesti letech. Později se vydal poněkud odlišnou cestou, ale svých kuchařských vášní se nikdy nezbavil. Zpečetil je v roce 1973 vydáním vlastní kuchařky Les Diners de Gala.

Jak už můžete tušit, Dalího sbírka receptů měla daleko ke klasickým kuchařkám. Ve dvanácti kapitolách umělec popsal netradiční i vyloženě bizarní jídla, která se mnohdy podávala na jeho opulentních večírcích. Mezi recepty nechyběla Tisíc let stará vejce, Žabí piroh, Jehněčí kotlety plněné hlemýždi či Karamel s borovicovými šiškami.

Les Diners de Gala se od ostatních odlišuje také svou výtvarnou stránkou. Katalánský malíř doplnil gastronomické postupy surrealistickými kresbami, mezi nimiž nechybí mrtvoly či mužské údy. Útlocitným povahám se publikace tedy asi moc nezavděčí, stejně jako dietářům, kteří jsou varováni hned v úvodu.

"Rádi bychom dali jasně najevo, že Les Diners de Gala je hned od svého začátku věnována výhradně chuťovým požitkům. Nehledejte v ní žádné dietní vzorce. Máme v úmyslu ignorovat všechny tabulky a grafy, ve kterých je gastronomie nahrazována chemií. Pokud se řídíte podle některého z těch počítadel kalorií, která mění radost z jídla na formu trestu, zavřete tuto knížku. Je pro vás až příliš plná života, příliš agresivní a příliš drzá," píše Dalí.

Les Diners de Gala původně vyšla v pouhých 400 kopiích. Nyní se po více jak čtyřiceti letech dočkala své reedice. Malý náhled si do ní udělejte prostřednictvím naší galerie.

user-avatar

Simona Knotková

23. 02. 2017 | 13:24

> ExtraStory   |   Inzerce