Dobová reklama na limonádové kostky značky Calabria/Kalabria

Dobová reklama na limonádové kostky značky Calabria/Kalabria | zdroj: kalabria.cz


Kalabria: Příběh české limonády se začal psát před více než sto lety a dodnes trvá

TÉMATA: česko | značky | limonády | podnikatelé | firmy

user-avatar

Václav Pokorný

6. 06. 2018 | 13:00

Kladenská firma na osvěžující nápoje Kalabria sice není tak známá jako populární Kofola, avšak její tradice začala již roku 1911. Název Kalabria dostala po citrónech dovážených z této části Itálie. Přežila rakouské mocnářství, první republiku a vyvlastnění v roce 1948. Po restitucích navázali potomci původního majitele na dědečkovu tradici a limonády vyrábějí z čistě přírodních surovin bez konzervantů, umělých barviv či sladidel.

Kladenskou firmu Kalabria založili v roce 1911 lékař Zdeněk Fouska a František Tachovský, majitel místní drogérie. Začali dovážet citróny z italské Kalábrie (odkud pochází i název firmy) a vyráběli z nich tehdy oblíbenou citronovou šťávu. Z domácích surovin vybrali maliny pro výrobu malinové šťáv. Později se výrobní program rozšířil o limonádové, kávové a čajové kostky.

Když vypukla první světová válka, domluvili dodávky pro armádu. Podnik měl tehdy 60 zaměstnanců a pracovalo se na dvě směny. Zahájena byla také výroba povidel, marmelád, vanilkového cukru a prášku do pečiva.

V roce 1927 firmu koupil její někdejší zaměstnanec prokurista Josef Karásek. Tehdy se kromě citronové šťávy Kalabria, jež byla čirá a bez barvy, začala vyrábět i citronáda, obsahující kousky dřeně z citronů. Podobně se vyráběla i štáva pomerančová pod názvem OrangeádaViněta od citronové šťávy

Oblíbena byla i přírodní šťáva malinová. Vyráběla se z domácích čerstvých malin dovážených ze Šumavy a ročně bylo zpracováno až pět vagonů malin. Plody se vylisovaly a získaná šťáva se zakonzervovala a uskladnila v 50 hektolitrových sudech. Podle potřeby se pak svařila s cukrem a plnila do lahví.

Šťávy byly koncentrované, s obsahem cukru 65 procent. Hotové se dodávaly do lékáren, nemocnic, obchodů a restaurací. O výborné jakosti vyráběných ovocných šťáv svědčí i okolnost, že byly vyváženy do Švýcarska a Itálie.

Během protektorátu vzrostla výroba čajových kostek dochucených šťávou Kalabria a po válce se začal rozšiřovat export a plánovalo se vybudování pobočky firmy v Anglii. Plány pana Karáska však zhatilo vyvlastnění firmy v roce 1948, ačkoliv měl podnik méně zaměstnanců, než odpovídalo znárodňovacím dekretům. Nabídli mu funkci ředitele ve znárodněné firmě, ale on ji omítl. Výroba pak pokračovala pod hlavičkou firmy Fruta národní podnik Praha a během šedesátých let se do objektu vrátila výroba nealkoholických nápojů pod Jednotou SD Kladno. Stáčely se zde limonády a sodovka do třetinových skleněných lahví a do hliníkových sudů. Dnešní sortiment

V roce 1991 vydala Jednota v rámci restitucí výrobní objekt sodovkárny dceři původního majitele Ivě Šípové. Potomci pana Karáska pak navázali na tradici firmy Kalabria a rozjeli výrobu nealkoholických nápojů v mnoha variantách. Limonády Kalabria dnes vyrábějí s příchutí švestky, maliny, citronu s limetkou, jablka, pomeranče, coly a bylinkové coly (rockoly), čistě z přírodních surovin bez konzervantů, umělých barviv nebo sladidel. Připravili i program školních limonád pod názvem BUBLIMAN se sníženým obsahem cukru, který mohou prodávat do školních zařízení. V rámci inovace vyvinuli také novou řadu limonád pod názvem Karáskova limonáda s netradičními příchutěmi. Mateřídouška s jahodou, medová s mátou, švestka se skořicí a okurková s mátou jsou originální limonády se sníženým obsahem cukru, vynikající chuti a stabilní kvality. Navázali tak na prvorepublikovou tradici čistě přírodních surovin a originálních příchutí.

user-avatar

Václav Pokorný

6. 06. 2018 | 13:00

> ExtraStory   |   Inzerce