Napoleona bitva u Marenga tolik neproslavila jako pokrm, který se po této bitvě zrodil.

Napoleona bitva u Marenga tolik neproslavila jako pokrm, který se po této bitvě zrodil. | zdroj: finedininglovers.com


Kam se hrabe Napoleon, jeho kuře Marengo dobylo svět!

TÉMATA: Napoleon | Marengo | pokrmy z kuřete | kulinářství

user-avatar

Ivanhoe

5. 09. 2015 | 13:00

Napoleon se zapsal do historie nejen jako slavný vojevůdce a francouzský císař, ale také jako veliký gurmán. Dal vzniknout receptu, který se vaří v nejlepších restauracích světa dodnes.

Pokrm je nazván podle vesničky Marengo ležící na severu Itálie. Právě tam se odehrála 14. července 1800 památná bitva, v níž Napoleonova vojska porazila Rakušany. Večer po bitvě Napoleon prohlásil, že se musí tohle vítězství náležitě oslavit. Vyzval proto svého kuchaře Dunana, aby připravil k jídlu něco obzvlášť delikatesního, co ještě nikdy neochutnal.

Dunan se snažil sehnat v okolí Marenga nějaké výjimečné suroviny, ale bez úspěchu. Tou dobou byla k mání jen cibule, česnek a dozrávající zelené olivy. K tomu měl Dunan u sebe pár pecnů bílého chleba a kvalitní olivový olej. V zavazadlech našel soudek koňaku. Vojáci mu pak přinesli mladá kuřata a vejce, která se jim podařilo ukořistit v okolních vsích. Dokonce získali i čerstvé lanýže, které Napoleon tak miloval, neboť je považoval za účinné afrodiziakum. Také nalovili raky v místním potoce. Dunanovi nezbylo, než všechny tyhle ingredience spojit v jeden harmonický celek. Během vaření dostal geniální nápad obložit hotové kuře opečenými plátky bílého chleba a míchanými vajíčky.  

Císař Napoleon byl vyhlášený gurmán.

Napoleonovi takto upravené kuře ohromně zachutnalo a ihned nový recept pojmenoval po památné bitvě. Po návratu do Paříže uspořádal velkou hostinu pro stovku lidí a přikázal Dunanovi, aby připravil kuře Marengo jako hlavní chod. Nový recept vstoupil do historie a ve zmodernizované podobě se vaří dodnes. Místo lanýžů se ovšem používají žampiony, místo raků krevety, do omáčky se nedává cibule a naopak se do ní přidávají rajčata, která v roce 1800 ještě nebyla běžnou součástí italské ani francouzské kuchyně.

 

 

 

user-avatar

Ivanhoe

5. 09. 2015 | 13:00

> ExtraStory   |   Inzerce