Vaření nemá být uslzené, myslí si v japonské House Foods Group.

Vaření nemá být uslzené, myslí si v japonské House Foods Group. | zdroj: odditycentral.com


Konec uslzeného krájení cibule! Japonci vymysleli odrůdu, ze které plakat nebudete

TÉMATA: japonsko | vynálezy

user-avatar

Simona Knotková

29. 08. 2016 | 08:00

Cibule je jedna z nejčastěji používaných ingrediencí během přípravy pokrmů. Kvůli svým vedlejším efektům ale bohužel patří i k těm nejméně oblíbeným. Japonská společnost House Foods Group proto vyšlechtila odrůdu, po které slzet při krájení už nebudete.

Začalo to v roce 2002. House Foods Group publikovali studii, v níž načrtli myšlenku možné redukce látek, které vyvolávají slzení. Stále měla být přitom zachována typická chuť cibule a všechny její nutriční hodnoty. Tento smělý nápad si tehdy maximálně vysloužil Ig Nobelovu cenu - ocenění, které paroduje původní Nobelovu cenu a uděluje se jen těžko proveditelným či směšným vědeckým výzkumům.

Pro tvůrce teorie o novém druhu cibule to však nebylo pokynem k zastavení svého bádání, naopak. A ač je to k nevíře, nyní se svým vynálezem v praxi skutečně přichází na trh!

Smile Ball, jak svůj výtvor pojmenovali, potlačuje produkci thiopropanal S-oxidu, sloučeniny, která vzniká uvolněním enzymu během krájení. Z cibule uniká jako plyn a způsobuje dráždění očí a následné slzení.

Chuť nové cibule je přece jenom trošku odlišná od originálu a konzumenti ji kvůli sladké chuti přirovnávají k jablku či hrušce. První zkušební vzorky byly už prodány, na podzim by Smile Ball měla vstoupit na celý japonský trh, kde si ji zájemci budou moci ve dvoukusovém balení koupit zhruba za sto korun. Uchytne-li se, možná nebude trvat dlouho, než ji objevíme i v našich obchodech.

user-avatar

Simona Knotková

29. 08. 2016 | 08:00

> ExtraStory   |   Inzerce