Lední medvědi hodují na mrtvé velrybě, jediná záchrana v době nedostatku tuleňů.

Lední medvědi hodují na mrtvé velrybě, jediná záchrana v době nedostatku tuleňů. | zdroj: atlasobscura.com


Lední medvědi hladoví a stávají se z nich mrchožrouti

TÉMATA: zvířata | medvědi | arktida | globální oteplování

user-avatar

Tomáš Chalupa

3. 11. 2018 | 08:30

Lední medvěd má nejraději tuleně. Tuleni se ale zdržují jen tam, kde je led. A ledu v Arktidě valem ubývá a s tím také mizí potrava pro lední medvědy. Ti jsou v posledních letech stále vyhublejší a jak zjistili vědci, začínají se živit mršinami.

Lední medvědi hodují stále častěji na mršinách velryb vyvržených na břeh. Zdaleka to není poprvé, vědci ve své studii konstatují, že lední medvědi se k této vynucené změně jídelníčku uchýlili už několikrát v historii, když byl nedostatek jiné potravy. Problém je, že tentokrát jim to nemusí stačit.

Tělo jedné dospělé velryby grónské vydá za 1300 těl tuleňů. Navíc na takové velrybě může hodovat až několik stovek ledních medvědů a maso velryby díky chladným teplotám neshnije velmi dlouhou dobu. Je to jako přijít do otevřené samoobsluhy.

Lední medvědi žijící na Čukotce tak mají relativně vyhráno, protože podle výpočtu vědců se každoročně v oblasti objeví tolik velrybích mršin, aby to uživilo 1000 ledních medvědů. Horší je, že je mnoho oblastí, kde je i velryb nedostatek. Například v Grónsku nemají medvědi zdaleka tolik velryb, aby je to uživilo.

Odhaduje se, že populace ledních medvědů se v důsledku nedostatku potravy globálně sníží o 30 procent během třech generací. Každoročně nastává v určitých lokalitách až čtyřměsíční období, kdy lední medvědi nemohou najít žádnou potravu a je to pro ně doslova utrpení. Jako obvykle vše souvisí s globálním oteplováním. Lední medvědi jsou jedním z mnoha živočišných druhů, pro který může stoupání teploty znamenat dramatický pokles populace.  

user-avatar

Tomáš Chalupa

3. 11. 2018 | 08:30

> ExtraStory   |   Inzerce