Nápoj z pepřovníku opojného plní u ostrovanů v Tichomoří stejnou úlohu jako u nás káva nebo víno. V poslední době mu přichází na chuť i vystresovaná mládež na Západě.

Nápoj z pepřovníku opojného plní u ostrovanů v Tichomoří stejnou úlohu jako u nás káva nebo víno. V poslední době mu přichází na chuť i vystresovaná mládež na Západě. | zdroj: tabloidjubi.com


Lidé v Oceánii pijí přes 3000 let kavu-kavu. Nápoj zlepšuje náladu a zvyšuje emoční inteligenci

TÉMATA: oceánie | tichomoří | polynésie | rostliny | drogy | nápoje | fytoterapie | domorodci | tradice

user-avatar

Markéta Oderská

22. 07. 2018 | 09:30

Kava-kava je uklidňující a posilující nápoj připravovaný z kořene pepřovníku opojného. Na tichomořských ostrovech se užívá již přes 3000 let a plní tam podobnou společenskou funkci jako u nás alkohol. V posledních letech si získává popularitu i na Západě. Jak výzkum ukázal, kava-kava působí pozitivně na psychiku.

Když se britský mořeplavec James Cook plavil koncem 18. století jihozápadním Pacifikem, setkal se s ostrovany, kteří neznali alkohol. Přesto i oni měli svou společenskou a obřadní drogu, která v jejich životě plnila podobnou úlohu jako u nás třeba káva a víno.

S kávou však kava-kava nemá nic společného a také neobsahuje žádný alkohol. Vyrábí se z kořenů keře pepřovníku opojného (piper methysticum), což je příbuzný pepřovníku černého (náš starý známý pepř).  Kava Kava je přibližně 2,5 metru vysoký keř, který výjimečně dorůstá do výšky až 6 metrů. Má lesklé sytě zelené listy, které jsou srdcovitého tvaru s délkou 25 cm a šířkou 10 cm.

V dávné minulosti se tato rostlinná droga používala k pozvednutí vědomí na vyšší úroveň, aby lidé pochopili, jaké jejich životní poslání a účel jejich existence v tomto fyzickém světě. Pro své psychotropní účinky byla po tisíce let součástí náboženských  rituálů, ale i nejrůznějších společenských setkání a slavností, jako byly svatby, pohřby nebo narození dítěte.

Nápoj byl původně připravován mladými dívkami, které rozžvýkaly kořeny na kašovitou hmotu. Popíjení nápoje vzniklého smícháním kaše s vodou bývalo však vyhrazeno mužům. Nápoj se vyrábí z kořene pepřovníku opojného, který se rozdrtí a smíchá s vodou.

Původ této byliny je dlouhou dobu předmětem debat. Kultury v Oceánii uchovávaly svou historii spíš v ústní než písemné formě, takže zjistit, kde se rostlina poprvé objevila, není snadné. Většina botaniků se však domnívá, že kava-kava pochází z Vanuatu a odtud se prostřednictvím ostrovanů rozšířila do zbytku Tichomoří.

Když se křesťanští misionáři o této rostlině dozvěděli, snažili se od ní domorodce odradit. Tvrdili, že její povzbudivé účinky na mysl a srdce jsou podobné alkoholu. Navzdory jejich varování, místní dál pili kavu-kavu a činí tak dodnes. Na ostrově Fidži platí za národní bylinu. Při první návštěvě vesnice je nepsaným pravidlem přinést s sebou kořen kava-kava jako dárek. Jakmile s domorodci nápoj vypijete, stáváte se součástí jejich komunity. Pro příslušníky místních ostrovních kmenů byla příprava i popíjení kavy-kavy rituálem, který se řídil přesnými pravidly.

Šedohnědý nápoj má poněkud bahnitou chuť a svým zápachem prý připomíná ženské genitálie. Podle jedné z mnoha legend za to mohou dvě ženy, které rostlinu na ostrov propašovaly ve svých vaginách.

Kvůli chuti se však kava-kava nepije. Již více než 3000 let se používá pro své relaxační, sedativní a euforické účinky. Na rozdíl od alkoholu neotupuje mysl a není návyková. V nízkých dávkách ulevuje únavě, ve větších naopak uspává. Uvolňuje svaly a je i účinným lokálním anestetikem. Mírní úzkost, zlepšuje náladu i koncentraci, uklidňuje nervovou soustavu a kromě toho má i pozitivní vliv na emocionální inteligenci, tedy schopnost zvládání svých emocí a umění vcítit se do emocí ostatních jedinců. Není divu, že v posledních dvou desetiletích se kava-kava stala předmětem zájmu chemiků, farmakologů a lékařů, kteří hledají její vhodné lékové formy. Připravený kava-kava nápoj se tradičně podával v kokosových skořápkách.

“Droga vykazuje řadu farmakologických účinků, z nichž některé čekají teprve na své objevení, ale celkově ji lze po farmakologické stránce charakterizovat jako bezpečné fytoanxiolytikum s účinky podobnými benzodiazepinům, ale bez jejich nežádoucích účinků, zejména návykovosti. Mùže proto nahradit benzodiazepiny zejména v dlouhodobé léčbě,” vysvětluje Jiří Patočka z Vojenské lékařské akademie. 

Do budoucna tak pepřovník opojný může najít využití při léčbě některých psychických poruch, které jsou stále častějším problémem současné generace žijící v hospodářsky vyspělých zemích.

Jistě nepřekvapí, že specializované kavárny s kavou-kavou vznikají v nejrušnějším městě světa New Yorku. Přibývá totiž mladých lidí, kteří tento nápoj vyhledávají jako zdravou alternativu alkoholu, když se chtějí uvolnit.

 

user-avatar

Markéta Oderská

22. 07. 2018 | 09:30

> ExtraStory   |   Inzerce