Vína mají rozličné tóny a příchuti, dané mimo jiné složením půdy, kde rostla vinná réva, ale pouze chilské Meteorito chutná po dálkách vesmíru.

Vína mají rozličné tóny a příchuti, dané mimo jiné složením půdy, kde rostla vinná réva, ale pouze chilské Meteorito chutná po dálkách vesmíru. | zdroj: planetajoy.com


Meteorito je nadpozemské víno, a to doslova

TÉMATA: víno | nápoje | vinařství | vesmír | meteority

user-avatar

Yvonne K.

4. 03. 2018 | 08:30

Říká se, že víno zraje s věkem. Čím starší, tím lepší. Jak ale asi chutná víno, které zrálo v kádi se čtyři a půl miliardy starým meteoritem? Za odpovědí se musíme vypravit do daleké hvězdárny v chilském městě San Vicente de Tagua Tagua. Jen tam lze totiž okoštovat Meteorito – Cabernet sauvignon s příchutí meteoritu.

Duchovním otcem Meteorita je Ian Hutcheon ze Skotska, na jedné straně zapálený amatérský astronom, který provozuje soukromou hvězdárnu, a současně milovník dobrého vína. Právě druhá jmenovaná vášeň ho koncem 90. let zavála do San Vincente v Chile. V roce 2009 si zakoupil vinici v místech bývalého zlatého dolu a pustil se do výroby vlastního vína. Chtěl, aby by obsahovalo něco z kosmu. Vypůjčil si proto od jistého amerického sběratele deset centimetrů velký meteorit a vhodil jej do sudu s vínem.  Ian Hutcheon a jeho víno Meteorito

“Za celým nápadem byla snaha spojit obě své záliby, astronomii a enologii, doslova, fyzicky, tedy nikoliv jen symbolicky, a dát tak každému možnost dotknout se něčeho z vesmíru, z doby zrodu samotné sluneční soustavy, a ochutnat to skrze velmi dobré, po domácku vyrobené víno,” přibližuje Hutcheon.

Než se ale meteorit dostal na dno sudu, urazil hodně dlouhou cestu. Kámen nejspíš pochází z pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem a před asi šesti tisíci lety spadl do chilské pouště Atacama. V sudu ho vinař ponechal 12 měsíců. To podle něj jeho sauvignonu dodalo “živější chuť”.Tenhle malý meteorit skončil po miliardách let v červeném víně.

Víno se zatím prodává pouze v observatoři Tagua Tagua, kterou Hutcheon otevřel roku 2007. Hosté mohou víno degustovat při sledování hvězd a planet. Není však jediným alkoholickým nápojem s přesahem mimo zemskou atmosféru. Outer space Vodka vyráběná v Iowě se několikrát filtruje přes čtyři miliardy let staré meteority a plní se do zelených lahví ve tvaru hlavy mimozemšťana. Skotská palírna Ardbeg či japonská Suntory zase zkoušely ostařit whisky na Mezinárodní vesmírné stanici. Také oregonský pivovar Ninkasi Brewing spolupracuje s kosmonauty a do vesmíru posílá pivovarské kvasnice. Ty pak po návratu na Zemi používá k prokvašení svého lahodného stoutu, což mu údajně dává lehou příchuť beztíže.  

 

user-avatar

Yvonne K.

4. 03. 2018 | 08:30

> ExtraStory   |   Inzerce