Ilustrativní foto.

Ilustrativní foto. | zdroj: iflscience.com


Mladík snědl pět dnů staré špagety. Zemřel

TÉMATA: jídlo | otrava jídlem | bakterie

user-avatar

Simona Knotková

11. 03. 2019 | 08:28

Jako odstrašující příklad může sloužit příběh dvacetiletého studenta z Belgie. Ten zemřel po požití pět dnů starých těstovin.

Nejmenovaný belgický mladík chtěl ušetřit peníze a čas. V neděli si připravil jídlo na celý týden, které si vložil do potravinových krabiček. Jídlo bohužel neuložil do ledničky a nechal ho za pokojové teploty v kuchyni. V pátek si ohřál předpřipravené špagety, které doplnil rajčatovou omáčkou. Hned po jídle šel sportovat. Asi za půlhodinu od konzumace těstovin začal pociťovat silné bolesti břicha a hlavy.

Krátce po návratu domu dostal vodnatý průjem a začal silně zvracet. Namísto vyhledání lékařské pomoci se ale jenom napil vody a nevolnost šel přespat. V jedenáct dopoledne dalšího dne ho jeho rodiče bohužel našli mrtvého. Podle provedené pitvy mladík zemřel už ve čtyři hodiny ráno, zhruba deset hodin poté, co snědl špagety. O případu informoval odborný časopis klinické mikrobiologie Journal of Clinical Microbiology.

Pitva dále odhalila, že muž zemřel na nekrózu jater a akutní zánět slinivky. Na vině byl Bacillus cereus, který byl nalezen ve zbytcích špaget i ve vzorku stolice. Bakterie způsobující otravu jídlem se nejčastěji vyskytuje na nedostatečně tepelně opracovaných těstovinách a rýži. Pokud je taková potravina delší dobu uchovávána v pokojové teplotě, může dojít k růstu bakterií, které vedou k produkci toxinů. Jev bývá nazýván i jako "syndrom smažené rýže", protože k němu často dochází právě u smažené ryže, která je delší dobu mimo ledničku.

Poučení je tedy jasné: Nepodceňujte řádnou tepelnou přípravu potravin, které si to vyžadují, a uchovávejte je v chladu. Otrava tímto bacilem je bohužel celkem běžná. V roce 2003 byl kupříkladu zaznamenán případ sedmičlenné rodiny, která se během pikniku otrávila osm dní starým těstovinovým salátem. Intoxikaci bohužel nepřežila nejmladší sedmiletá dívka, které zkolabovala játra.

Vývoj Bacilla cerea si můžete prohlédnout v časosběrném videu.

user-avatar

Simona Knotková

11. 03. 2019 | 08:28

> ExtraStory   |   Inzerce