Američan obětoval své zdraví výzkumu.

Američan obětoval své zdraví výzkumu. | zdroj: vice.com


Muž jedl celý rok prošlé potraviny. Nic se mu nestalo

TÉMATA: jídlo | plýtvání | zdraví

user-avatar

Simona Knotková

15. 07. 2019 | 09:00

Scott Nash z amerického Marylandu měl už dost plýtvání potravin. Dobrovolně se propůjčil experimentu, během kterého jedl rok prošlé jídlo.

Ruku na srdce – kdo by už minimálně jednou nevyhodil prošlou potravinu? Velká část z nás to ve skutečnosti dělá pravidelně. Některé z vyhazovaných produktů by našemu zdraví přitom neublížily, jenom se necháváme ovlivnit daty, která jsou na obalu. Podle Scotta Nashe, zakladatele obchodového řetězce MOM's Organic Market, označení jako "spotřebujte do" nebo "minimální trvanlivost" konzumenta pletou.

"Některé produkty jsou poškozené, takže je jejich vyhození oprávněné, a některé produkty se skutečně zkazí. Většina z věcí se ale vyhazuje jenom kvůli nahodilým a matoucím datům. Co vlastně všechna ta data spotřeby a minimální trvanlivosti znamenají? Přijde mi, že jsou používána naprosto náhodně," míní Scott.

Aby svou myšlenku obhájil v praxi, rozhodl se pro rok trvající experiment, během kterého jedl prošlé potraviny. Všechno to vlastně začalo poté, co objevil v ledničce karton starých jogurtů. I když měly už šest měsíců po záruce, stejně si z nich udělal smoothie. A jak už můžete tušit ze spoileru v nadpisu, přežil bez jakýkoliv zdravotních komplikací.

"Jedl jsem pak rok prošlé tortilly, pár týdnů prošlé maso nebo měsíce starou smetanu," vypráví. Neštítil se dokonce ani zkaženého másla, ze kterého odřezal plíseň, či staršího hlávkového salátu. Pokus ho přiměl zamyslet se nad strategiemi nejenom potravinového průmyslu.

"Skutečně přemýšlím nad poctivostí obchodníků. Datum vám dneska plácnou na všechno včetně zubní pasty nebo třeba dětských ubrousků. 'Plánování zastarávání' je skutečná věc. Když vyhodíte jednu věc a koupíte si novou, společnosti na vás vydělávají."

Podle nedávné studie marylandské školy Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health až 84 % konzumentů minimálně občas vyhazuje jídlo, které se blíží datu na obalu nebo ho krátce přesahuje. Zbytek to poté dělá pokaždé. Studie přitom potvrdila, že velká část konzumentů nerozezná rozdíl mezi spotřebujte do a minimální trvanlivostí.

user-avatar

Simona Knotková

15. 07. 2019 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce