Fragment keramiky

Fragment keramiky | zdroj: sciencemag.com


Na Sahaře našli nejstarší "hrnce", ve kterých lidé vařili jídlo. Jsou staré více než 10 000 let!

TÉMATA: archeologie | nálezy | sahara | libye | pravěk

user-avatar

Yvonne K.

17. 01. 2017 | 09:00

Že naši dávní předci vařili už v pravěku, není nic nového, jenže ještě donedávna chyběl archeologům přímý důkaz. To ovšem nyní mění nálezy keramiky z libyjské Sahary. Ty totiž nesou stopy po nejstarším tepelném zpracování potravy, které jsou staré více než 10 000 let!

Lidé žijící na severu Afriky vařili hned po skončení poslední doby ledové, tedy přinejmenší o 4 000 let, než se tu začalo s domestikací rostlin a zemědělstvím. Dokazují to mastné zbytky potravy, které se dochovaly na střepech z keramických nádob. Tyto střepy archeologové objevili na dvou archeologických nalezištích na severozápadě Libye. Podrobná chemická analýza ukázala širokou škálu rostlin, které lidé v této době tepelně zpracovávali. Byly mezi nimi také obilná zrna, listové části suchozemských rostlin a překvapivě i vodní rostliny. To svědčí o tom, že rostlinná strava zaujímala v jídelníčku těchto lidí mnohem důležitější roli, než se dřív předpokládalo. Zbytky rostlin, které se našly na jednom z nalezišť: tráva, skořice, ovoce, zrno.

Oblast Sahary nebyla tenkrát tím,  čím je dnes – tedy vyprahlou pouští, ale byly tu svěží savany poseté jezery a protkané řekami. Archeologové v těchto místech již dříve našli zbytky různých druhů rostlin a rovněž kameny k drcení rostlin a semen, a dokonce skalní malby zobrazují člověka sbírajícího rostliny, ale až nálezy keramiky jsou prvním důkazem, že lidé rostlinnou potravu také tepelně upravovali. Podle vědců si vařili něco na způsob obilné kaše, ovšem některé zbytky nádob prozrazují, že zpracovávali i živočišné produkty, buď samostatně nebo v kombinaci s rostlinami. Skalní malba znázorňuje člověka, jak sbírá rostliny.

“Vynález tepelně odolné keramiky, jenž umožnil vařit rostliny ve vodě delší dobu, výrazně rozšířil škálu rostlin, které pravěcí lidé mohli jíst, včetně těch, které byly nechutné anebo vysloveně jedovaté,” upozornila Julie Dubne z Univerzity v Bristolu, která se na výzkumu podílela. To sehrálo významnou roli v lidské historii. Škrobovitá potrava byla totiž dobrým zdrojem energie a živin.

Ze všeho nejdříve ale lidé konzumovali ovocné plody a bobule, které byly měkké a lehce stravitelné. Později si nad ohněm, zřejmě v otevřených jamách, opékali dřevnaté části rostlin.

Keramické hrnce na vaření byly vynalezeny dvakrát v lidské historii – poprvé ve východní Asii zhruba před 16 000 lety a pak v severní Africe někdy před 12 000 lety.

 

user-avatar

Yvonne K.

17. 01. 2017 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce