Vzhůru do lesa na antioxidanty.

Vzhůru do lesa na antioxidanty. | zdroj: messagetoeagle.com


Nejíte houby? Měli byste začít. Hlavně hřiby vás ochrání před stárnutím a dalšími nemocemi

TÉMATA: houby | zdraví

user-avatar

Simona Knotková

23. 11. 2017 | 09:15

Houby patří k potravinám, které nemá zrovna každý v oblibě. Jejich přínos zdraví je přitom neoddiskutovatelný, jak nyní potvrdili i vědci.

Rozbor hub provedli vědci z Pensylvánské státní univerzity. Naměřili v nich vysoké hodnoty ergothioneinu a glutathionu, antioxidantů, které zachycují volné kyslíkové radikály, a snižují tak riziko oxidačního stresu.

"Zjistili jsme, že houby jsou bez debat nejlepším potravinovým zdrojem, kde můžeme najít oba tyto antioxidanty," shrnuje studii Robert Beelman, profesor potravinové vědy na pensylvánské univerzitě.

Oxidační stres způsobuje onemocnění, jako jsou rakovina, Alzheimerova choroba, Parkinsonova nemoc či infart myokardu. Podílí se také na stárnutí lidských buněk.

Beelmanův tým, který zkoumal třináct druhů hub, poté objevil, že nejvíce zmiňovaných antioxidantů se nachází v hřibech.

"Nemusíte se ani bát tepelné úpravy. Ergothionein je vůči teplu velmi odolný," říká Beelman.

O důvod víc, proč si užívat houbaření.

témata

user-avatar

Simona Knotková

23. 11. 2017 | 09:15

> ExtraStory   |   Inzerce