Princip vzniku rakoviny popsal už v roce 1931 německý lékař Otto Heinrich Warburg . | zdroj: mirrorspectrum.com
Wartburg ve své vědecké práci popsal příčiny rakoviny, které objevil v nezdravé stravě a životním stylu. Zjistil, že kombinace těchto faktorů vytváří v těle kyselé prostředí, ve kterém se daří bujení nádorových buněk. Buňky s nedostatkem kyslíku se pak snadno zvrhávají v rakovinové buňky. "Pokud zdravé buňce odejmete 35 procent kyslíku, může se z ní stát rakovinová buňka za pouhé dva dny," psal tenkrát Warburg.
Ve své knize stanovil jako zásadní problém právě nedostatek kyslíku v těle a kyselost krve. Rakovinové buňky jsou anaerobní, to znamená, že nedýchají kyslík. Potřebují ke svému životu jen glukózu a absenci kyslíku. Rakovina je tak vlastně obranný mechanismus, kterým buňky reagují na nepřítomnost dostatku kyslíku v těle.
Normální zdravé buňky žijí v alkalickém prostředí plném kyslíku a fungují normálně, rakovinové buňky fungují v kyselém prostředí bez kyslíku. Na tyto postuláty přišel Warburg už v roce 1931, kdy bylo celkové poznání rakoviny na zcela jiné úrovni, než je dnes. I dnes jsou však jeho závěry platné a právem byl za svůj výzkum oceněn Nobelovou cenou za medicínu. Nezbývá, než se jeho postuláty řídit – jíst zásaditou potravu a častěji pobývat na čerstvém vzduchu!
22. 05. 2016 | 12:00