Princip vzniku rakoviny popsal už v roce 1931 německý lékař Otto Heinrich Warburg .

Princip vzniku rakoviny popsal už v roce 1931 německý lékař Otto Heinrich Warburg . | zdroj: mirrorspectrum.com


Německý doktor přišel na příčiny rakoviny už v roce 1931. Kdo se však jeho závěry řídí?

TÉMATA: lékaři | medicína | osobnosti | onkologie

user-avatar

Tomáš Chalupa

22. 05. 2016 | 12:00

Německý lékař Otto Heinrich Warburg se zasloužil o zásadní průlom v medicíně tím, že odhalil příčiny vzniku rakoviny. Stalo se tak už v roce 1931 a Warburg za svůj přínos vědě dostal Nobelovu cenu. Přesto nemocných rakovinou na světě stále přibývá.

Wartburg ve své vědecké práci popsal příčiny rakoviny, které objevil v nezdravé stravě a životním stylu. Zjistil, že kombinace těchto faktorů vytváří v těle kyselé prostředí, ve kterém se daří bujení nádorových buněk. Buňky s nedostatkem kyslíku se pak snadno zvrhávají v rakovinové buňky. "Pokud zdravé buňce odejmete 35 procent kyslíku, může se z ní stát rakovinová buňka za pouhé dva dny," psal tenkrát Warburg. 

Ve své knize stanovil jako zásadní problém právě nedostatek kyslíku v těle a kyselost krve. Rakovinové buňky jsou anaerobní, to znamená, že nedýchají kyslík. Potřebují ke svému životu jen glukózu a absenci kyslíku. Rakovina je tak vlastně obranný mechanismus, kterým buňky reagují na nepřítomnost dostatku kyslíku v těle. 

Normální zdravé buňky žijí v alkalickém prostředí plném kyslíku a fungují normálně, rakovinové buňky fungují v kyselém prostředí bez kyslíku. Na tyto postuláty přišel Warburg už v roce 1931, kdy bylo celkové poznání rakoviny na zcela jiné úrovni, než je dnes. I dnes jsou však jeho závěry platné a právem byl za svůj výzkum oceněn Nobelovou cenou za medicínu. Nezbývá, než se jeho postuláty řídit – jíst zásaditou potravu a častěji pobývat na čerstvém vzduchu!

 

 

 

user-avatar

Tomáš Chalupa

22. 05. 2016 | 12:00

> ExtraStory   |   Inzerce