Chutnat nám to asi moc nebude, ale v dobách možné krize si nemůžeme vymýšlet.

Chutnat nám to asi moc nebude, ale v dobách možné krize si nemůžeme vymýšlet. | zdroj: odditycentral.com


Nové zázračné jídlo se bude vyrábět pouze ze vzduchu, vody a elektřiny

TÉMATA: jídlo | strava | ekologie

user-avatar

Simona Knotková

29. 07. 2019 | 08:45

Finský start-up Solar Foods plánuje vstoupit na trh s revoluční novinkou. Jídlo Solein bude šetrné k přírodě a zároveň poskytne člověku potřebné živiny.

Z hlediska životního prostředí to podle slov společnosti bude ten nejšetrnější protein na světě. Jeho produkce začíná elektřinou, která se pouští do vody a vytváří bublinky oxidu uhličitého a vodíku. Do vzniklé tekutiny se přidají mikroorganismy, které se bublinkami nakrmí a vyprodukují látku Solein. Ta se následně vysuší a vznikne prášek připomínající pšeničnou mouku. Dochází v podstatě k přírodnímu procesu podobnému kvašení.

"Jedná se o naprosto nový druh jídla a nový druh proteinu, který se svou výrobou a tím, že nepotřebuje zemědělství ani vodní hospodářství, odlišuje od všeho ostatního, co na dnešním trhu známe," říká doktor Pasi Vainikka, výkonný ředitel Solar Foods.

Výhodu produktu vidí v tom, že z minima zdrojů může být vyroben kdekoliv na světě. Plně přitom dokáže zastoupit masovou složku v naší potravě.

"Jeden z důvodu, proč je maso natolik oblíbené v naší stravě, je ten, že je to vynikající zdroj vysoce kvalitního proteinu. Solein navíc obsahuje nezbytné aminokyseliny. Protože ale vzniká z oxidu uhličitého a elektřiny, není třeba k jeho produkci velké množství půdy. Další unikátní vlastností Soleinu je to, že si uhlík z oxidu uhličitého dokáže vzít, aniž by k tomu potřeboval cukr. To samé se už nedá říct například o produkci vaječného nebo mléčného proteinu," píše se na oficiálních stránkách start-upu.

Solar Foods věří, že díky svým výživovým hodnotám a minimální zátěži pro přírodu by Solein mohl být jídlem budoucnosti. Neočekávají, že v prvních dvaceti letech bude zásadně ohrožovat pozici masa v našem jídelničku. Vzhledem k tomu, že přírodní zásoby se tenčí, by ale Solein mohl být dobrou alternativou. První továrna na jeho výrobu by v Helsinkách měla být otevřena na konci roku 2021. Do roku 2022 je v plánu vyprodukovat za rok dvě miliardy této potraviny.

user-avatar

Simona Knotková

29. 07. 2019 | 08:45

> ExtraStory   |   Inzerce