Obložený chlebíček se šunkou - to je prostě česká klasika!

Obložený chlebíček se šunkou - to je prostě česká klasika! | zdroj: wikipedia commons


Obložený chlebíček je českým fenoménem, který dobývá svět

TÉMATA: jídlo | lahůdky | praha

user-avatar

Yvonne K.

20. 08. 2016 | 08:15

Tradiční český chlebíček slavného lahůdkáře Jana Paukerta letos slaví stoleté výročí. A taky dobývá svět.

Do supermoderního bistra Jan Paukert v Karlíně jezdí i cizinci včetně těch z Asie a chlebíčky prý milují. „Hodně k nám jezdí Asiaté, Holanďani, Irové i Britové,“ říká spolumajitelka bistra Monika Bruknerová. Do Karlína cizince vozí agentura v rámci poznávání tradiční české kuchyně a někteří prý chlebíčky jedí i příborem. V přízemí Paláce Paukert v Praze bývalo vyhlášené Lahůdkářství Jan Paukert. Bistro s tímto jménem dnes naleznete na Rohanském ostrově.

Paukertův originální vynález si ale razí cestu do světa i sám. Nedávno se v bistru divili, když se na správnou recepturu ptala jedna Američanka. „Mysleli jsme, že žije v Praze,“ říká Bruknerová. Nežila. Američanka objevila chlebíčky na sociálních sítích a i na dálku si je hned zamilovala natolik, že chtěla pro své přátele uspořádat chlebíčkovou party. A právě na ni potřebovala správné původní receptury. 

Nedávno pro změnu kolem bistra bloudili po zavírací době dva cizinci. Na český chlebíček je k Paukertovi poslal jejich australský kamarád, který si je v Praze taky oblíbil. Aby taky ne, když je tady dělají výhradně podle původních receptur a z nejlepších surovin, které dávají na čerstvou domácí veku. Právě takové si je kdysi nechávali na Pražský hrad posílat i bývalí prezidenti Masaryk a Beneš. Lahůdkářství Jan Paukert za první republiky

Obložený chlebíček zhruba v dnešní podobě uvedl na scénu na počátku 20. století pražský lahůdkář Jan Paukert na popud rodinného přítele malíře Jana rytíře Skramlíka, kterému nevyhovovaly v té době k malému pohoštění podávané jednohubky. S chlebíčkem o velikosti mezi jednohubkou a obloženým chlebem byl spokojen, stejně jako zákazníci lahůdkářství, kde se tyto výrobky vzápětí začaly prodávat. Původní velikost byla o něco menší než dnes („tak na dvě tři kousnutí“), během dvou následujících let se pak osvědčil rozměr větší; v této podobě získaly oblibu a dělají se dodnes.   

user-avatar

Yvonne K.

20. 08. 2016 | 08:15

> ExtraStory   |   Inzerce