Dvojice pizzu prodává na karibském ostrově Saint Thomas.

Dvojice pizzu prodává na karibském ostrově Saint Thomas. | zdroj: odditycentral.com


Opustili prosperující zaměstnání. Teď se plaví po Karibiku a prodávají na něm pizzu

TÉMATA: podnikání | cestování

user-avatar

Simona Knotková

16. 04. 2016 | 09:00

Ještě než se poznali, oba měli dobré pracovní pozice – dvaatřicetiletá Tara pracovala jako učitelka na základní škole, osmatřicetiletý Sasha se živil jako počítačový programátor. Svých zaměstnání ale později nechali, aby se mohli pustit do riskantního podniku a otevřeli si lodní pizzerii.

"Myslel jsem si, že žiju svůj sen, ale postupně jsem z toho začal být otrávený. Na obědové pauze jsem se jednou vzdaloval a vzdaloval od své kanceláře, až jsem se ocitnul u námořnické školy. Řekl jsem si: Třeba pro mě budou mít práci tam," vzpomíná Sasha na svůj odchod z bývalého zaměstnání před deseti lety. Následně se přestěhoval do Portorika, kde začal vyučovat plachtění na letních táborech. Zde také potkal svou budoucí manželku, učitelku Taru.

Řecký symbol pro písmeno pí v názvu nahrazuje anglický "pie", tedy "koláč", jak se doposud v New Yorku pizze na mnoha místech říká.

Po svatbě se pár přestěhoval na Britské Panenské ostrovy, kde společně pracoval na jachtě – Sascha řídil, Tara vařila. Postupně se ale začal rozvíjet nápad na vlastní lodní pizzerii. Plán začal reálných obrysů nabírat, když dvojice našla starý motorový člun. Dřevo bylo na něm už celé ztrouchnivělé, ale hliníkový trup byl stále nepoškozený. Pustili se tedy do nákladné dvouleté opravy. Za tu dobu bydleli rovnou na člunu a snažili se dát dohromady potřebné finance pro rozjezd podniku. "Nikdo včetně nás si nebyl jistý, zda to bude fungovat. Nenašli jsme proto odvahu oslovit nějaké investory, protože jsme nevěděli, zda jim ty peníze budeme moci vůbec vrátit," popisuje Sasha prvotní těžkosti.

Nabídka pizz se stále mění. Tara se snaží péct především z lokálních surovin.

Tara v New Yorku podstoupila týdenní kurz na pečení pizzy. Plně vybavená loď poté dostala název Pizza π a mohlo se otevírat. A ač manželé počítali s tím nejhorším, nakonec se potvrdila Tařina myšlenka, totiž že pizza promlouvá ke všem. Lodní restaurace, nyní přesídlená v Karibiku, se chytla a na internetu má dokonce jen ta nejlepší hodnocení. V provozu je od půli listopadu do konce července, přes období hurikánů je zavřená. Zákazníci si pizzu mohou objednat od jedenácti dopoledne do šesti večer, a to i přes své lodní rádio. Na blízké vzdálenosti jim pizza může být přivezena.

Průměrně se denně vyrobí dvacet pět pizz. Některé dny se počet vyšvihne ale až na čtyřicítku.

Do budoucna plánuje dvojice rozšířit i svůj personál. Pizza na moři zkrátka chutná.

user-avatar

Simona Knotková

16. 04. 2016 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce