zdroj: YouTube


Pečené brambory, to bývala bašta! Podívejte se, jak si na nich kluci dříve pochutnávali

TÉMATA: český venkov | podzim | tradice

user-avatar

Yvonne K.

19. 10. 2016 | 16:00

Na podzim, kdy se sklízely brambory, dělaly se na polích ohníčky. Naneslo se suché chrastí, sláma ze strnišť a suchá bramborová nať. Všechno se to zapálilo a do žhavého uhlí se pak vhodily brambory. Krajem se nesla vůně pečených brambor.

Zábavě u ohníčků se kluci na podzim věnovali víc než pouštění draků. Jejich radovánky mimo jiné popisuje Josef Beneš ve své knize Rok ve Vlčnově 1945-46:

“Nanosí na poli na hromadu nať, berou i zelenou, aby oheň co nejvíc kouřil. Pak probíhají s křikem přes valící se kouř, přeskakují oheň a nakonec přijde pečení brambor. Bývají u toho celí černí. Nedbají chladna, přehodí si přes hlavu složený měch na ochranu před větrem a trpělivě čopí u ohně, aby vyhrabávali kusem dřeva opečené brambory z horkého popela. Musí je jíst horké, přehazují je s výskotem z ruky do ruky a pojídají jako vzácnou pochoutku s mocným foukáním, přímo hltavě, protože doma v troubě upečené nejsou nikdy tak dobré jako ty přímo z popela vyhrabané a třeba i připálené. Ty doma jsou jen obyčejné a navíc často na stole.” Děti u ohníčku na poli - historické foto, foto: J.Štindl

Ruku na srdce, kdy jste si naposledy na ohníčku opekli bramboru nebo jablíčko? Dnes je sice v kurzu letní grilování steaků à la barbecue, ale na české venkovské tradice by se zapomínat nemělo. Mají své jedinečné kouzlo a půvab, a moc nás nestojí. Dříve se žilo chudě, ale zdravěji.

> ExtraStory   |   Inzerce

témata

Komentáře ( )

user-avatar

Yvonne K.

19. 10. 2016 | 16:00