Vilém Vrabec (1901-1983) byl český kuchař a učitel, autor desítek kuchařských knih v nichž sebral několik tisíc kuchařských receptů. Jeho nejvýznamnějším dílem je Velká kuchařka, do níž shrnul poznatky z předchozích knih.

Vilém Vrabec (1901-1983) byl český kuchař a učitel, autor desítek kuchařských knih v nichž sebral několik tisíc kuchařských receptů. Jeho nejvýznamnějším dílem je Velká kuchařka, do níž shrnul poznatky z předchozích knih. | zdroj: wikipedia commons


Poněkud kultivovanější Pohlreich: Podle mistra Vrabce vařily naše babičky i filmové legendy

TÉMATA: gastronomie | vaření | recepty | kuchaři | legendy

user-avatar

Václav Pokorný

24. 09. 2017 | 11:30

Tím miláčkem našich maminek, babiček i prababiček byl Vilém Vrabec, jeden z největších českých kuchařů minulého století, jehož knihy byly v poválečném období naprostou nezbytností pro každou českou hospodyňku. Velká kuchařka, kde najdete 1740 receptů, je dokladem, že tento král české tradiční kuchyně je dodnes v řadě aspektů nepřekonaný.

V období první republiky se Vilém Vrabec snažil získat co nejvíce praktických zkušeností z gastronomie na zkušené v zahraničí. Asistoval tehdy uznávaným kuchařům v nejlepších hotelech v Německu, Švýcarsku a Rakousku, zaklepal i na dveře londýnského hotelu Savoy. Obohacen mezinárodními zkušenostmi se vrátil do Čech, pracoval jako kuchař studené kuchyně v hotelu Pupp v Karlových Varech, v Esplanade v Mariánských Lázních, až pak přišla osudová nabídka do ostravského Grand automatu.

V roce 1926 jej požádala ostravská obchodní akademie, aby vedl dekorativní a aranžérský kurz. Kurz měl tak obrovský úspěch, že ve finále Vrabec obdržel od ministra školství dekret na pořádání pravidelných kurzů vaření. To byl první krok k uskutečnění jeho snu – otevření stálého kuchařského učiliště v Praze. Na to však byly potřeba peníze. Vrabec tedy podnikl turné po Československu a v desítkách měst pořádal úspěšné kurzy vaření.

Turné uzavřel v Praze, to už měl potřebný kapitál, ale chyběly odpovídající prostory. Ty našel na rohu ulic Štěpánské a Řeznické, kde v roce 1929 slavnostně otevřel své učiliště. Častými návštěvníky jeho velmi žádaných kurzů byly největší prvorepublikové hvězdy jako Vlasta Burian, Jaroslav Marvan nebo Jan Werich.

I v penzi se Vilém Vrabec věnoval vaření a psaní knih. Během svého života napsal několik kuchařských knih, které vyšly v mnoha vydáních, několika světových jazycích a v nákladech ke dvěma milionům výtisků. Nadčasovost jeho kuchařského umění dokazuje reedice jeho Velké kuchařky, která vyšla i v elektronické podobě

 

user-avatar

Václav Pokorný

24. 09. 2017 | 11:30

> ExtraStory   |   Inzerce