Křupyty křup, určitě to z kina znáte. | zdroj: redwaffle.com.uk


Popcorn známe už tisíce let. Svůj rozkvět zažil hlavně proto, že skoro nic jiného k jídlu nebylo

TÉMATA: popcorn | USA | jídlo

Poprvé začali kukuřici pěstovat Mexičané před devíti tisíci lety a první známky existence popcornu, tedy zahřátých zrnek této plodiny, se datují do doby 3600 let před Kristem. Obchodovat s „rozkvetlými“ zrny se ovšem začalo až v nedávné době, konkrétně v průběhu 19. století.

user-avatar

Marta Šindlauerová

3. 01. 2020 | 11:00

A zpočátku se té dobrůtce „popcorn“ ani neříkalo; pochoutka se prodávala pod názvy Pearls nebo Nonpareil a pojem „popped corn“ (prasklá, vybuchlá kukuřice) zavedl až americký historik a jazykovědec John Russell Bartlett. Kolem roku 1890 se dostupnost speciálně upravené kukuřice ještě rozšířila, protože chicagský cukrárenský obchodník Charles Cretors vynalezl parou poháněný stroj na pražení kukuřičných zrn.

Během Velké hospodářské krize (1929-1930) se popkorn stal v Americe veledůležitou komoditou. Kukuřici mohli pěstovat i ti nejchudší farmáři, a bylo jí tudíž dost; cena průměrného kornoutku s popcornem byla tehdy pouhopouhých 5 centů. V průběhu druhé světové války se navíc snížila produkce cukrové třtiny a dalších důležitých komodit, což popcornu ještě nahrálo a jeho spotřeba prudce stoupla. Stal se vlastně nejkonzumovanějším "jídlem" Ameriky.

Netrvalo dlouho a puklá zrna se navzdory počáteční nevoli provozovatelů biografů (pochopitelně kvůli tomu, že křoupání rušilo promítání) objevila i v kinosálech. Zatím poslední vzpruhou, která udržela obrovskou popularitu popcornu až dodnes, bylo představení speciálního sáčku pro ohřívání zrn v mikrovlnné troubě v roce 1981. Popcorn se konečně mohl jíst v pohodlí domova, ačkoli opražit správně popcorn v domácích podmínkách je také umění. Od té doby začal být popcorn nejen americkou, ale globální pochoutkou; drtivá většina (toho kvalitního) popcornu se i nadále dováží ze Spojených států, a to konkrétně z Nebrasky a Indiany.

Na závěr ještě uveďme, že nutriční terapeuti popcorn doporučují jako alternativu nezdravým brambůrkům a slaným pochoutkám. Ovšem musí být (bohužel) neochucený.

témata

Komentáře ( )

user-avatar

Marta Šindlauerová

3. 01. 2020 | 11:00

Zavří­t reklamu