Potravinářské společnosti se nás roky snaží přesvědčit, že cukr vašemu tělu zase tolik neškodí.

Potravinářské společnosti se nás roky snaží přesvědčit, že cukr vašemu tělu zase tolik neškodí. | zdroj: thevintagenews.com


Přes 50 let věříme podplacené lži. Tuk není škodlivější než cukr

TÉMATA: zdraví | životní styl | strava

user-avatar

Simona Knotková

1. 08. 2018 | 09:45

Pokud chcete minimalizovat riziko výskytu kardiovaskulárních onemocnění, vyhněte se především tukům. Kolikrát jste už tuhle poučku slyšeli? Teprve nyní bylo odhaleno, že "vědecký výzkum" o škodlivosti tuku pocházel z pera podplacených členů Harvardu.

V roce 1967 vydal prestižní žurnál New England Journal of Medicine studii tří vědců z Harvardu, která se zaměřovala na vliv tuku a cukru na náš kardiovaskulární systém. Zatímco role cukru byla ve vývoji srdečních a cévních chorob nepatrná, hlavním strašákem byly podle studie potraviny bohaté na tuk. Teprve po padesáti letech bylo odhaleno, že celá studie byla podplacená Sugar Research Foundation (dnešní Sugar Association), která pod sebe sdružuje velké firmy na výrobu cukrovinek.

Dokumenty z 60. let ukazují interní zprávy několika řídících pracovníků společností, kteří se pro zvýhodnění role cukru rozhodli využít studii harvardských vědců. Jejich výsledky si přečetli ještě před publikováním a za finanční obnos, který by v dnešní době činil cca 1,1 milionů korun, vědce přesvědčili, aby výsledky poupravili v jejich prospěch.

"Jsme si vědomi vašeho konkrétního požadavku a splníme ho, jak nejlépe budeme moct," píše v reakci na nabídku společností jeden z vědců. V 60. letech ještě nebylo nutné uvádět, kdo si článek objednal, a důvěryhodnému zfalšování faktů proto nestálo nic v cestě. (Ne)šokující dokumentaci objevila akademička z Kalifornské univerzity Marion Nestle.

"Aby bylo propojení cukru s kardiovaskulárními nemocemi sníženo na minimum, autoři zmanipulovali existující data a vybírali si z nich jenom informace, které se jim hodili. Jejích výsledky přikládají mnohem větší váhu studiím o nasycených tucích než těm o cukrech," píše v článku vydaném v JAMA Internal Medicine. Zfalšované závěry na další roky ovlivnily potravinářský marketing. Bohužel se nejedná o jediný případ, kdy bylo jméno vědy zneužito pro korporátní účely.

Podobný podvod odhalil v roce 2016 Associated Press, který zjistil, že cukrovinková společnost zastupující výrobce Butterfingers, Hershey a Skittles si objednala výzkum, jenž vyvracel spojitost mezi konzumací cukru a obezitou. Studie dokonce tvrdila, že děti, které pravidelně konzumovaly cukr, byly štíhlejší než ty, které ho nekonzumovaly. Podle článku v New York Times si také Coca-Cola zaplatila výzkum, který pro změnu vyvracel vliv nápoje na váhu člověka.

Možná vás teď napadá, jaké další "vědecké studie" jsou jenom vycucané z prstů podplacených autorů. Jako konzumenti asi zkrátka nejlépe uděláte, když je nebudete číst a ve všem budete dodržovat zlatou střední cestu. Ostatně, co se týče vlivu tuků na náš organismus, moderní věda naopak říká, že ve střídmé míře nám prospívají. Tělo obohacují o výživné látky, povzbuzují tvorbu "hodného" cholesterolu a podporují pocit plnosti.

user-avatar

Simona Knotková

1. 08. 2018 | 09:45

> ExtraStory   |   Inzerce