Otcovství kdysi určoval i test chuti.

Otcovství kdysi určoval i test chuti. | zdroj: atlasobscura.com


Proč lékaři kdysi používali test chuti k určení otcovství a proč někomu nechutná brokolice?

TÉMATA: věda | genetika | dědičnost

user-avatar

Tomáš Chalupa

1. 02. 2018 | 12:52

Nechutná vám brokolice a nemůžete jí ani cítit? Máte pocit, že ji vaše tělo prostě odmítá? Pak máte pravdu, protože vaše tělo je citlivé na látku zvanou fenylthiomočovina. Některým lidem nevadí, jiným naopak přijde nesnesitelná a hořká. A tato chuťová vlastnost je navíc dědičná.

Vědci až do konce dvacátých let mysleli, že tato vlastnost není dědičná, jenže to byl omyl. Přišlo se na to, že právě tuto vlastnost lidé dědí a je tam velmi silná genetická vazba.

V roce 1931 chemik Albert Fox nasypal tuto látku ve formě prášku do láhve. Jenže z láhve začal po čase stoupat oblak této fenylthiomočoviny a Foxův kolega Noller si stěžoval na to, že cítí nesnesitelnou hořkost v ústech. Fox si dal krystalky prášku na jazyk a prohlásil, že nemají žádnou chuť, že se kolega nejspíš mýlí. Jenže Noller také dal krystalku do úst a okamžitě ji vyplivl. Byla hrozně hořká.

Fox začal tyto krystalky nabízet kolegům, aby je ochutnali a aby zjistil, jak na ně reagují. Někteří reagovali stejně jako Noller, jiní tvrdili, že necítí nic. Bylo jasné, že tady něco nesedí. Fox pokračoval v testech a zkoušel krystalky u mnoha dalších lidí. Nakonec vypozoroval, že stejné reakce vykazovali rodinní příslušníci. Foxův výzkum přilákal pozornost dalších vědců, kteří jej převzali a rozvinuli. Mezi nimi byl L.H. Snyder a botanik Albert Blakeslee. Oba dva nezávisle na sobě došli k závěru, že chuťový odpor k této látce je dán geneticky.

Díky těmto poznatkům se začal používat test chuti při určování otcovství. Nebyl to zdaleka jediný ukazatel,  byl brán spíše jako pomocný ukazatel. V pozdějších studiích se ale ukázalo, že gen způsobující tuto vlastnost se u některých osob (zhruba 15 procent) vyskytuje, i když jej nezdědili. Celkově moderní studie začaly vyvracet přesnost tohoto testu jako určení otcovství a postupně se od něj upustilo. Místo toho se začaly objevovat domněnky, jestli to, že někdo necítí hořkost fenylthiomočoviny, nesouvisí s alkoholismem.  

Dnes existuje mnoho různých studií na toto téma, které do něj vnáší nové pohledy. Každopádně se shodují na tom, že jako test otcovství test chuti používat nelze. Na druhou stranu to, že vám nechutná brokolice, může být skutečně dědičné a nemůžete s tím nic dělat. To by bylo třeba vysvětlit hlavně rodičům.

 

user-avatar

Tomáš Chalupa

1. 02. 2018 | 12:52

> ExtraStory   |   Inzerce