Mazanec by neměl chybět na velikonočním svátečním stole.

Mazanec by neměl chybět na velikonočním svátečním stole. | zdroj: wikipedia commons


První mazanec se u nás pekl už v 15. století

TÉMATA: pečivo | tradice | svátky | velikonoce | ježíš kristus

user-avatar

Václav Pokorný

19. 04. 2019 | 10:00

Velikonoční mazanec patří mezi nejstarší druhy českého obřadního pečiva. Dle tradice se peče na Bílou sobotu, která nám má připomínat pomazání Kristova těla a jeho uložení do hrobu. První se objevily již v 15. století a oproti dnešním mazancům se tehdy do těsta nepřidával žádný cukr.

I když se v dnešní uspěchané společnosti velikonoční zvyky již příliš nedodržují, pečení mazance se u českých domácností těší stále velké oblibě. A to především díky jeho výborné chuti, kterou ocení i mlsné dětské jazýčky. Tato sladká pochutina by na velikonočním stole rozhodně neměla chybět. Dělá se ze sladkého kynutého těsta, které se používá i na vánočku.

V českých zemích se mazance pečou už několik staletí a nejstarší české recepty pocházejí dokonce z přelomu 15. a 16. století. Mazanec je tak nejstarším doloženým velikonočním pokrmem u nás. Ale stejně jako u vánočky se dnešní mazanec tomu staročeskému příliš nepodobá. V dřívějších dobách se více šetřilo s cukrem, který někteří lidé vůbec neznali. Pro většinu lidí byl příliš drahý.

Při přípravě mazance se tehdy častěji používala sladká smetana a v závislosti na tom, pro koho byl mazanec určen, se lišilo i jeho složení. Pro čeledíny se tehdy dělal mazanec z obyčejného kynutého těsta, naproti tomu pro návštěvy bylo těsto obohaceno rozinkami a mandlemi. Ostatní ingredience jsou už ale známé i z dnešních receptů – bílá mouka, kvasnice a vejce. Dříve se do mazanců přidávalo také koření jako šafrán či hřebíček. Z dnešního pohledu by to byl spíše takový orientální mazanec.

Také záleželo na majetkových poměrech v rodině, jestli budou mít v domácnosti jen jeden velký mazanec, ze kterého každý dostane svůj díl, anebo zda v případě majetnějších rodin se pro každého člena rodiny upeče jeden malý bochánek.

Podle tradice se mazanec připravoval na na Bílou sobotu, která měla připomenout pomazání Kristova těla a jeho uložení do hrobu. Od toho se odvinul i jeho název. 

 

 

user-avatar

Václav Pokorný

19. 04. 2019 | 10:00

> ExtraStory   |   Inzerce
Zavří­t reklamu