Ovocný jogurt JOVO ve skle s vrstvou jahodového džemu nahoře – to je česká klasika! | zdroj: YouTube


První ovocný jogurt spatřil světlo světa v Čechách! Vyráběl se po celé Evropě

TÉMATA: praha | mlékárenství | jogurty

user-avatar

Jan Kyzlink

4. 01. 2016 | 15:45

Češi založili nejen první pivovar a palírnu na světě, ale vymysleli také ovocný jogurt. Jmenoval se JOVO a na trhu se poprvé objevil v roce 1933. Vyráběl se v dnes již neexistující Radlické mlékárně v Praze na Smíchově, která byla jedním ze špičkových mlékárenských podniků v Evropě. Právě s ovocnými jogurty udělala velkou díru do světa. Podle její receptury se ovocný jogurt vyráběl ve čtrnácti evropských zemích.

Ovocný jogurt vznikl z ryze praktických důvodů, aby se na povrchu bílého jogurtu netvořily plísně. „Zárodky se totiž na kyselém povrchu rychle množily a znehodnocovaly jejich kvalitu,“ vysvětluje historik mlékárenství Ladislav Likler. „Stačila slabá vrstva ovoce a problém byl vyřešen, jogurt vydržel déle, řečeno dnešním slovníkem, zvýšila se jeho trvanlivost,“ dodal. Zákazníkům navíc o mnoho víc chutnal. Džem snižoval kyselost jogurtové hmoty a dodával jí sladce ovocnou příchuť.

 Reklama na JOVO

Radnická mlékárna jej dělala nejprve s jahodovým a později i s meruňkovým džemem. A v obojím případě slavila úspěch. Zájem o patentovaný výrobek pod názvem Jovo projevily mnohé zahraniční mlékárny. Licenční poplatky přinesly Radlické mlékárně značné zisky, takže mohla rozšířit síť vlastních prodejen po celé Praze. Chodilo se do nich nejen pro mléko, ale i na snídani.

 Jedna z vlastních prodejen Radlické mlékárny

Podávalo se tu čerstvé mléko, chlazené i ohřívané, měkký chléb nebo rohlíky s máslem, s čerstvými sýry, jogurty i bílá káva se šlehačkou. Každá větší prodejna zaměstnávala roznašečky mléka, které doručovaly v ranních hodinách mléko do domácností,“ uvádí se v knize Historie mlékárenství v Čechách a na Moravě. 

Klasický ovocný jogurt ve skleničkách se v Radlicích vyráběl až do roku 1962, kdy jej nahradil nový, podle názorů odborníků i zákazníků podřadný výrobek – šlehaný jogurt v nevzhledných plastových kelímcích. Dnes už neexistuje ani JOVO, ani Radlická mlékárna, která vyráběla jogurty téměř sto let. 

Karel Kirschner koupil od správy schwarzenberského panství se sídlem v Jinonicích jednu budovu statku a přestavěl ji na soukromou mlékárnu.

Z historie Radlické mlékárny
Původní Parní mlékárna správy statku Radlice byla založena Karlem Kirschnerem roku 1872. Roku 1893 byla vystavěna nová mlékárna synem Karlem Otto Kirschnerem. Ten se spojil s Georgem Zirnem a společně vyvinuli technologii kondenzace mléka a společně založili Anglo-kontinentální akciovou společnost. Roku 1912 byla uvedena do provozu nová výrobní hala s vystupujícím arkýřem. V roce 1947 byla mlékárna znárodněna a stala se součástí národního podniku Pražské mlékárny, později koncernu Laktos. Provoz mlékárny byl ukončen roku 1992 a následně byla provedena přestavba pro komerční využití, které značně pozměnilo původní architekturu mlékárny. Z té zůstal jen charakteristický arkýř.  

Radlická mlékárna v roce 1923

Smetana samospádem
Radlická mlékárna používala unikátní technologii výroby. Přijaté syrové mléko postupovalo samospádem z nádrží do pasterovny a odstřeďovny. Smetana pokračovala z odstřeďovny po pasteraci opět samospádem na přípravu šlehačky. Tento princip samospádného průtoku jak mléka k pasterům, tak hlavně smetany do místa zpracování byl specialitou Radlické mlékárny a byl zaveden proto, aby se s mléčným tukem zacházelo šetrně, aby je čerpadla netříštila a v odstředivkách pak byl dokonale oddělen od mléka a takto vyrobená smetana měla vysokou kvalitu.

 

user-avatar

Jan Kyzlink

4. 01. 2016 | 15:45

> ExtraStory   |   Inzerce