Tahle rajčata jsou pro ostrov Santorini doslova požehnáním.

Tahle rajčata jsou pro ostrov Santorini doslova požehnáním. | zdroj: santomaris.gr


Rajčata ze Santorini jsou doslova zázrakem. Přečkala sucho, ruskou revoluci i ničivé zemětřesení

TÉMATA: řecko | ostrovy | zelenina | rajčata | santorini | sopky | delikatesy | potraviny

user-avatar

Yvonne K.

11. 08. 2018 | 09:00

Ruská revoluce v roce 1917 způsobila problém i řeckému ostrovu Santorini. Většina pravoslavných kostelů se v Rusku uzavřela a ostrované tak přišli o významného zákazníka. Ruští popové byli totiž největším odběratelem jejich vína. Když obchodníci uvažovali o nové výnosné plodině, jejich pozornost se upřela na rajčata.

Pro svou jedinečnou chuť a sytě červenou barvu jsou rajčata ze Santorini vyhledávána turisty a labužníky z celého světa. Nerostou nikde jinde na světě, za svůj vzhled a chuť vděčí tamnímu klimatu a půdě plné výživných látek pocházejících z tisíc let starého sopečného popela.

Nepotřebují žádnou zálivku, což vzhledem k faktu, že vodu tento krásný ostrov potřebuje nejvíce, je činí doslova zázračnými. Jako mnoho plodin na suchých ostrovech si rajčata berou veškerou vláhu, kterou potřebují, z ranního oparu. Lze je označit i za posvátné, neboť na ostrov byli poprvé přivezeny v roce 1818 mnichem jménem Fragkiskos. Od roku 1875 se tam rajčata začala pěstovat soustavně a po víně se stala druhou nejdůležitější zemědělskou plodinou. Rajčata rostou na sopečné půdě. To jim dává unikátní chuť.

Ještě důležitější je, že santorinská rajčata obsahují ze všech plodů na světě největší množství antioxidantu lykopenu, který chrání lidské buňky, tkáně a orgány a přispívá ke snižování rizika výskytu kardiovaskulárních onemocnění, snižování hladiny cholesterolu v krvi, podpoře imunitního systému a ochraně kůže před negativním vlivem UV záření.

Díky klimatu, půdě a minimální zálivce mají rajčata ze Santorini  poněkud sušší dužninu, intenzivní aroma a výrazně sladkou, lehce nakyslou chuť. Právě chuť je důvodem, proč se z nich vyrábí neobyčejně chutná rajčatová pasta (pelte). Když se ve 20. letech minulého století produkce rajčat rozšířila po celém ostrově Santorini, pelte se staly vyhlášeným vývozním artiklem. I když jejich produkce později poklesla – částečně kvůli ničivému zemětřesení v roce 1956, které srovnalo se zemí velkou část ostrova – památku na časy jejich největší slávy dodnes uchovává místní Muzeum rajčatového průmyslu, které má sídlo v jedné z bývalých továren na výrobu této pasty. A nutno dodat, že pelte nadále zůstává základní komoditou ostrova.

Zatímco konzervovaný rajčatový protlak je tím, co Santorini zajišťuje ekonomickou stabilitu, obyvatelé Santorini na si svých rajčatech pochutnávají rozličným způsobem. Konzumují je čerstvá, suchá nebo smažená. Zvlášť oblíbeným místním jídlem jsou domatokeftedes – malé karbanátky, které se připravují ze sekaných rajčat, krájené cibule, bylinek a koření a smaží se na olivovém oleji.

 

user-avatar

Yvonne K.

11. 08. 2018 | 09:00

> ExtraStory   |   Inzerce