Kdo chce jíst syrové širako, dostane něco takového, je to pochoutka nevábného vzhledu.

Kdo chce jíst syrové širako, dostane něco takového, je to pochoutka nevábného vzhledu. | zdroj: allthatsinteresting.com


Japonci milují rybí spermie. Jedí je i syrové

TÉMATA: jídlo | pokrmy | ryby | spermie | gurmánství | japonsko

user-avatar

Tomáš Chalupa

17. 08. 2018 | 10:45

Širako znamená v překladu bílé děti. A v podstatě je to přiléhavý název, protože jde o rybí spermie, někdy i syrové. V Japonsku je to delikatesa, jinde po světě se ovšem jí něco podobného, jen s jiným názvem.

Širako má v Japonsku dlouhou tradici. Většinou se dělá ze spermií tresčích samečků. Na talíři těm, kteří je jedí poprvé, připomíná spíše mozek než spermie. Lidé čekají, že dostanou cosi tekutého, do čeho si budou namáčet suši. Ve skutečnosti jim ale je naservírována jakási podivná hmota, která připomíná opravdu ze všeho nejvíce mozek.

Podle kvality a hustoty spermií se liší také barva a hutnost tohoto bizarního pokrmu. Ty nejplnější kousky jsou nejbělejší a mají pevný tvar. Ty prázdnější jsou průsvitné a lehce růžové. A tvar příliš nedrží. Celá skrumáž vypadá, přiznejme si to, krajně nevábně až odporně.

Podstatná je ale chuť a tu si mnoho Japonců nemůže vynachválit. Evropanovi připomíná ze všeho nejvíce puding. Japonci navíc poukazují na to, že širako je plné proteinů a vitamínu B a také prý zpomaluje stárnutí.

Pro ty, kdo jej nechtějí jíst jen tak, syrové (a takových je většina), nabízí japonská kuchyně velkou spoustu receptů a variant, jak širako konzumovat. Nejčastěji se podává jako součást suši, kdy se kulička širako umístí na srolovaný kousek rýžového listu naplněného rýží. Je to taková japonská jednohubka, kterou je dobré spláchnout kalíškem saké.

Také se prudce smaží na pánvi zpravidla na másle. Pak se osmažené kousky podávají s nejrůznějšími ostrými nebo sladkokyselými omáčkami a celé jídlo prý je kompletně rozdílné od své syrové podoby. Pro nováčky je takto nejstravitelnější.

Pro zkušené vyznavače tohoto pokrmu je pak jeho použití prakticy neomezené. Dělají se z něho dipy, používá se do těstovin nebo se griluje. Zde už se fantazii meze nekladou. V Evropě si ovšem toto jídlo nikdy mnoho fanoušků nenašlo a nenajde, už proto, že je jen velmi málo míst, kde si je možné jej dát. Jde jen o luxusní japonské restaurace pro fajnšmekry, kde se servírují například také chodící chobotnice a další podivné lahůdky. Ovšem na Sicílii se jí jídlo zvané Lattume, což jsou spermie z tuňáka. Ty se používají jako přeliv na špagety. Už staří Římané jedli tzv. Lapti, což byly zase spermie z kapra. 

user-avatar

Tomáš Chalupa

17. 08. 2018 | 10:45

> ExtraStory   |   Inzerce