Tradiční výroba bambusového likéru je stále populárnější. | zdroj: youtube.com


Slavná čínská pálenka zraje v bambusových stoncích

TÉMATA: alkohol | čína | bambus | pálenka

user-avatar

Tomáš Chalupa

16. 08. 2019 | 08:12

Zatímco na západě zrají likéry a nejrůznější alkoholické nápoje v dřevěných sudech, v Číně mají speciální pálenku, která dozrává ve stoncích bambusu. Jde o tradiční postup, který se dnes používá jen v několika málo vesnicích.

Pálenka z bambusu je populární nejen u místních obyvatel, ale také u turistů. Výroba je jednoduchá. Za pomocí vysokotlaké injektáže se do každého článku bambusového stonku vpraví alkohol, nejčastěji rýžové víno. Pak je ponechán svému osudu několik měsíců, ale také třeba rok a půl. V tomto období dozrává a získává vůni charakteristickou pro bambusy. Kromě vůně se také sníží podíl alkoholu, protože část se ho vstřebá přímo do stonku.

Turisté jsou často zváni k tomu, když jsou kontrolovány poklepáním jednotlivé stonky a pak je do nich vyvrtávána dírka. Tou teče pálenka přímo do sklenice a dá se rovnou konzumovat. Pro větší efekt je někdy useknut celý článek stonku a ten pak slouží jako sklenice.

Technika dozrávání pálenky v bambusu se zrodila v provincii Fu-ťien už ve středověku, ale rychle se rozšířila i do dalších oblastí. Postupně se od tohoto způsobu začalo upouštět, ale v poslední době se produkce bambusové pálenky zase zvyšuje právě v důsledku zájmu turistů o exotické tradiční pití. Produkce bambusové pálenky je tak sice stále jen na desítkách tisíc litrů ročně, ale poslední dobou stále roste.

Základem úspěchu je znát přesné množství alkoholu, které je vpraveno do stonku. Pokud je ho příliš málo, není pálenka příliš dobrá a má tendenci se za nějakou dobu kazit. Pokud je ale alkoholu příliš mnoho, může zabít samotnou rostlinu. Právě rýžové víno se obecně ukázalo jako nejvhodnější základ pro výrobu tohoto likéru.

Dnes je možné v Číně koupit bambusovou pálenku i v běžných obchodech, jeho cena je přibližně 500 juanů, což je asi 1500 korun.

user-avatar

Tomáš Chalupa

16. 08. 2019 | 08:12

> ExtraStory   |   Inzerce