Sněz, kolik opravdu můžeš, nabádají některé německé

Sněz, kolik opravdu můžeš, nabádají některé německé "all-you-can-eat" bufety. | zdroj: Getty Images


Sněz všechno, nebo si připlatíš! Německé restaurace trestají zákazníky za nedojídání jídel

TÉMATA: restaurace | německo | odpad

user-avatar

Yvonne K.

15. 09. 2016 | 08:28

Bufety typu “All you can eat” jsou v Evropě čím dál populárnějšími, neboť nabízejí zákazníkům neomezenou konzumaci z bohaté nabídky jídel za jednotnou cenu. Jenže člověk často mívá oči větší nežli žaludek, takže co si naloží na talíř, nakonec nesní. Zbytky nedojedených jídel pak putují do odpadkového koše. V jedné německé restauraci však našli způsob, jak tomuto nešvaru zamezit. Za nedojedené jídlo účtují svým zákazníkům extra příplatek.

V sushi restauraci Yuoki ve Stuttgartu zavedli politiku, kterou nazvali “Sněz, co můžeš, ale  ne tolik, kolik můžeš vyhodit”. V praxi to znamená, že během dvou hodin zde můžete spořádat tolik jídla, kolik jen vaše hrdlo ráčí, ovšem v případě, že něco nedojíte a necháte to na talíři, napaří vám obsluha “pokutu” ve výši jednoho dolaru. Majitel podniku Luan Kuo-jü se dušuje, že si tímto opatřením nechtěl zvýšit příjmy, ale motivovat strávníky k tomu, aby neplýtvali jídlem. Za dva roky, co s touto praxí začali, vybrali na poplatcích za zbytky více než tisíc dolarů, které hodlají věnovat charitě. Takhle nějak vypadá talíř s jídlem v sushi restauraci Yuoki.

Kuo-jü tvrdí, že zatím si nikdo z lidí nestěžoval. Když místní noviny Stuttgarter Zeitung zpovídaly několik jeho zákazníků, zdálo se, že s touto politikou souhlasí. “Doma se také snažíme neplýtvat jídlem, tak proč se o totéž nepokusit v restauraci,” nechal se například slyšet jeden manželský pár z Kalifornie, který toto léto trávil dovolenou v Německu. Jeden ze stálých hostů restaurace, Cihan Karaman, řekl, že nebyl nikdy pokutován, protože pokaždé všechno snědl. Ne vždy mu sice vše, co si nandal na talíř, chutnalo, ale to už patří k riziku ochutnávání neznámých jídel. Interiér restaurace

Restaurace Yuoki je v tomto směru v Bádensku-Württembersku unikátní, nikoli však v celém Německu. V japonsky stylizované restauraci Okinii v Düsseldorfu zdaňují návštěvníky stejnou částkou a v čínsko-mongolské restauraci Himalaya v Severním Porýní-Vestfálsku dokonce dvojnásobnou taxou v případě, že necháte na talíři více než 100 gramů zbytků. 

Zajímavé je, že zatímco v Německu je nejvíc restaurací, které k podobné praxi přistoupily, samotný koncept vznikl před pěti lety v Saúdské Arábii. Majitel restaurace Marmar v Dammamu se tenkrát nechal inspirovat zprávami o hladomoru v Somálsku, kde lidé doslova umírali hlady.



user-avatar

Yvonne K.

15. 09. 2016 | 08:28

> ExtraStory   |   Inzerce
Zavří­t reklamu