Jediným výrobcem, který vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina 1967.

Jediným výrobcem, který vyrábí Vysočinu dle původní receptury, je masokombinát v Hodicích, který ho dává na trh pod obchodním názvem Hodická Vysočina 1967. | zdroj: wikipedia commons


Soudruzi chtěli český uherák, tak vznikl salám Vysočina

TÉMATA: české výrobky | uzeniny | salámy | potraviny | retro | československo

user-avatar

Václav Pokorný

2. 10. 2017 | 14:00

Vysočina je dnes synonymem pro české trvanlivé salámy, ovšem jak již název napovídá, vznikla na Vysočině, v menší obci Hodici. Ve zdejším masokombinátě se vyrábí od roku 1967. Původní receptura Vysočiny vzešla z objednávky tehdejších politických struktur coby alternativa k vyhlášenému maďarskému uheráku. Stejně jako třeba Kofola, která vycházela z oblíbenosti západní coca-coly.

Záměrem bylo vyrobit obdobný výrobek, jako je uherský salám, ale tepelně opracovaný. Vymyslet nový druh salámu, to sice nebyl nadlidský úkol, ale hladce to nešlo. Pamětníci říkají, že to obnášelo několik pokusů, než se dopracovali k patřičným výsledkům.

Zpracovávání masa začíná s pomocí přístroje, kterému se říká kutr. Jeho nůž se otočí až čtyřtisíckrát za minutu a maso pořádně rozemele. Také se tu přidávají kořenící a solicí směsi a v další místnosti se již směs plní do obalů.

Na tepelné opracování salámů mají v Hodicích speciální komory řízené počítačem. Ale některé typy uzenin, mezi nimi i Vysočina, míří do unikátní sušárny z 30. let. A v té hraje docela podstatnou roli "peklo". Žádná čertovina v tom však není. Peklem se nazývá prostor, ze kterého stoupá po šichtách do sušárny dým. Salámy se tak přírodně zauzují a suší. Vysočina se začala vyrábět v Hodicích. Původní přírodní sušárna zde funguje dodnes.

Sušárnu mají Hodičtí v několika patrech. V těch horních to vypadá tak, že u stropu visí tisíce štanglí a kanálky do těch prostor od spodu proniká dým. Podlaha je dřevěná. Ve vozících se rozdělá oheň a nechá se to jen doutnat. Palivem je kvalitní buková štěpka.

Salám si pak pobude v sušárně mezi deseti až čtrnácti dny a slavný český uherák je na světě. Ingrediencemi pro výrobu Vysočiny je předsolené hovězí maso zadní, libové vepřové, vepřové sádlo, mletý pepř. Krájená Vysočina

Možná leckterému gurmánovi Vysočina nechutná tak jako pravý maďarský uherák, ale v dobách socializmu, kdy uherský salám patřil k nedostatkovému zboží, se Vysočina pro mnoho Čechů stala jeho vítanou náhražkou. Produkce tohoto druhu salámu se postupně rozšířila do všech masných závodů v republice a Vysočina se stala doslova národní uzeninou.

 

user-avatar

Václav Pokorný

2. 10. 2017 | 14:00

> ExtraStory   |   Inzerce