Z ovoce se dá vyrobit i kožená taška.

Z ovoce se dá vyrobit i kožená taška. | zdroj: fruitleather-rotterdam.com


Tahle cool kožená taška byla původně shnilým ovocem

TÉMATA: recyklace | odpady | design | extra nápady

user-avatar

Markéta Oderská

29. 09. 2015 | 10:30

Plýtvání jídlem je vážným problémem ve vyspělých zemích, nikoli však neřešitelným. Skupina šesti spolužáků z Rotterdamu přišla s vynikajícím způsobem, jak zachránit neprodané či nahnilé ovoce – přemění ho v kůži!

S projektem nazvaným Fruitleather Rotterdam začala šestice Holanďanů ještě během studia na Akademii Willema de Kooninga v Rotterdamu. „Ze školy se nám naskýtal perfektní výhled na rotterdamské náměstí Binnenrotte, kde se každé úterý a sobotu konal trh,“ vysvětluje jeden ze studentů Hugo de Boon. „Viděli jsme, jak na konci dne se po celém náměstí válí vyhozené jídlo, a uvědomili jsme si, že je to problém, který bychom rádi řešili z designérského hlediska,“ dodal.

Jídlo není odpad. Dá se znovu využít.

Výzkumem zjistili, že každý den se na trhu vyhodí přibližně 3 500 kilogramů jídla. Za každý kilogram tohoto odpadu musí majitelé stánků zaplatit 12 centů za jeho likvidaci, takže někteří z nich tento odpad likvidují nelegálně, aby ušetřili. To vedlo studenty k tomu, že začali vyhozené ovocné plody sbírat a vyrábět z něj nový materiál, podobající se kůži, který je trvanlivý a ohebný. Detaily tohoto výrobního procesu nechtějí prozradit, uchovávají to jako své obchodní tajemství, pouze popisují základní rámec postupu. Ovoce nejprve zbaví pecek a zrníček a rozmačkají. Pak je uvaří, aby zničili baktérie a zabránili hnití. Po vychlazení rozetřou ovocnou směs na „speciální plochu“, která je „zásadní v procesu sušení“. Jakmile hmota zaschne, je ovocná kůže na světě a připravena k dalšímu použití.

Druhy ovocné kůže

Pro začátek z ní kluci zhotovili tašku, aby na ní demonstrovali vlastnosti nového materiálu. Ale jak Hugo de Boone podotýká, dá se z ní vyrábět i oblečení, doplňky nebo nábytek. Konečně i vegani se tak budou moci oblékat do kůže, neboť tahle je čistě rostlinného původu.

Vynález již zaujal mnoho lidí i firem a jeden výrobce autosedaček měl zájem produkt odkoupit, jenže mladý holandský tým svůj produkt stále testuje a vylepšuje, aby byl dostatečně pevný, voděodolný a trvanlivý.

„Tímto projektem jsme chtěli především upozornit na problém, kterým je plýtvání jídla, a ukázat, že existuje řešení,“ uvádějí vynálezci na svých webových stránkách. „Jídlo není odpad,“ zdůrazňují. „Jde jen o to najít pro ně jiné využití.“

> ExtraStory   |   Inzerce

témata

Komentáře ( )

user-avatar

Markéta Oderská

29. 09. 2015 | 10:30