Florencio Sanchidrián je nejlépe placeným profesionálním kráječem šunky na světě. Dozvíte se proč.

Florencio Sanchidrián je nejlépe placeným profesionálním kráječem šunky na světě. Dozvíte se proč. | zdroj: odditycentral.com


Tenhle chlápek si za ruční pokrájení šunky vydělá peníze, o kterých se vám ani nezdá

TÉMATA: lidé | španělsko | jídlo

user-avatar

Yvonne K.

23. 01. 2017 | 08:00

Florencio Sanchidrián krájí ručně sušenou pyrenejskou šunku (jamón) už třicet let a jeho jméno je dnes synonymem této španělské lahůdky. Pětapadesátiletý Španěl je považován za nejlepšího kráječe šunky na světě a podle toho si také účtuje za své služby. Za pokrájení jedné kýty bere 4 000 tisíce dolarů, což je v přepočtu více než 100 000 korun.

V mládí se Florencio Sanchidrián živil jako toreador, ale nakonec pověsil červený plášť na hřebík a přestěhoval se do Barcelony, kde začal pracovat jako číšník. Jednoho dne krájel šunku a hned si tuhle činnost zamiloval. Absolvoval na toto téma několik kurzů a zanedlouho vyhrával soutěže v krájení a sbíral nejen celonárodní, ale i zahraniční ceny. Nyní je po celém světě znám jako vyslanec pyrenejské šunky a nejméně jednou či dvakrát ročně cestuje napříč pěti kontinenty, jak říká, “s kýtou šunky pod ramenem”. 

Florencio nebo také Floren, jak na své jméno rád slyší, krájel šunku pro bezpočet slavných osobností, jako byl americký exprezident Barrack Obama, španělský král Juan Carlos, herec Robert De Niro nebo fotbalista David Beckham. Své umění předvádí na předávání Oscarů, na hollywoodských soukromých večírcích, v kasinech v Las Vegas a Macau. Během roku objíždí okruh Formule 1, aby tenkými plátky šunky obšťastnil automobilové závodníky. Krájet šunku je podle Florencia Sanchidriána uměním.

Proč je o jeho práci takový zájem? Praví milovníci sušené šunky totiž vědí, že strojové pokrájení by změnilo její chuť kvůli teplu vyvolanému třením, v jehož důsledku se rozpouští tuk. Profesionální kráječi šunky proto nechybí na žádném večírku pořádném ve Španělsku, ovšem zatímco většina z nich si vydělá okolo 250 dolarů za kýtu, Florencio bere šestnáctkrát více. Za pokrájení šunkové kýty, což mu trvá okolo jedné a půl hodiny, dostane zaplaceno přibližně 4 000 tisíce dolarů.

Sanchidrián považuje krájení šunky za formu umění – částečně jde o zručnost a šikovnost a částečně se jedná o vypravěčství. Během toho, co krájí plátky tenké tak, až se dá přes ně vidět, baví publikum příběhy a informacemi o narození a chovu prasete, historii pyrenejské šunky a typu šunky, kterou mají ochutnat. Je to umělecká show a lidem se to velmi líbí.

“Musíte znát produkt skrz naskrz – chov a oblast, kde pyrenejské prase obvykle žije a pase se,” řekl Florencio webu Munchies. Podle něj dobrý “cortador de jamones” by měl co nejméně manipulovat s masem, a když šunku servíruje, měl by lidem umožnit, aby ji dokázali ocenit všemi svými smysly.

Láska k šunce a záliba v krájení však není to jediné, co Florencia Sanchidriána dělá tak výjimečným. Kromě toho, že používá při práci jen své vlastní nástroje a nikomu nedovolí se jich dotýkat, nikdy nehovoří anglicky, ač tak často cestuje po světě. Má pro to vskutku kuriózní důvod: “Myslím, že by neprospělo španělské šunce, kdyby se o ní mluvilo anglicky.” 

user-avatar

Yvonne K.

23. 01. 2017 | 08:00

> ExtraStory   |   Inzerce