Nejstarší sýr světa doprovázel do hrobu zesnulé.

Nejstarší sýr světa doprovázel do hrobu zesnulé. | zdroj: www.livescience.com


Tenhle sýr zrál 3 600 let! Záhadní Evropané jím posypali mumie

TÉMATA: archeologie | pravěk | mumie | čína

user-avatar

Irena Gruberová

11. 03. 2015 | 07:30

Archivní gouda může zrát pět let a některé druhy čedaru dokonce desetiletí, ale to je naprosto nic proti sýru, který archeologové objevili na těle mumií v čínské poušti. Ten totiž svým stářím sahá až do doby 1615 před Kristem a je tak nejstarším známým sýrem na světě.

Za svou neobvykle dlouhou trvanlivost vděčí tento sýr výjimečně příznivým podmínkám v čínské poušti Takla-Makan. Tady na velkých písečných dunách před téměř 4 tisíci lety pohřbívali své příbuzné záhadní lidé doby bronzové, kteří k překvapení vědců nebyli Asiaty, ale Evropany z oblasti Kavkazu. Mrtvé ukládali do rakví podobajících se obráceným člunům, tak pevně potažených hovězí kůží, že to znemožňovalo přístup vzduchu do rakve. Kombinace suchého pouštního vzduchu, krutého mrazu a slané půdy bránily tělům v jejich rozkladu. Ostatky mrtvých i pohřební výbava tak byly dokonale zakonzervovány na tisíce let.

Pohřební komplex známý jako Ördekovo pohřebiště leží na na severozápadě Číny u koryta dnes již vyschlé řeky a jako první je v roce 1934 objevil švédský archeolog Folke Bergman. Ale až mezi lety 2002 až 2004 zde byly vykopány mumie, jejichž krk i hruď byly posypány jeden až dva centimetry velkými hrudkami nažloutlé barvy. Chemickou analýzou se přišlo na to, že se jedná o sýr.

„Nejen že jsme identifikovali sýr, který je nejstarším na světě, ale získali jsme také svědectví o starodávné technologii,“ pochlubil se autor studie Andrej Ševčenko, jenž pracuje jako analytický chemik v Institutu Maxe Plancka v Drážďanech. Analýza také odhalila, že se starodávný sýr vyráběl z kravského mléka pomocí startéru, což byla směs bakterií a kvasinek, známá z výroby kefíru. Tedy nikoli za použití syřidla, jako je běžné dnes. „Tato metoda byla lehká a levná... pro obyčejné lidi,“ poznamenal chemik.

Stejně jako kefír měl tento sýr nižší obsah laktózy, takže jej mohli bez problému konzumovat i příslušníci asijské rasy, kteří jsou známi svou intolerancí k laktóze. To vedlo k rozšíření sýra a potažmo pastevectví do celé Asie. Nebyl tak slaný jako dnešní sýry, tudíž byl určen k přímé konzumaci, a nikoli k dlouhodobému skladování. Proč jej však ukládali k mrtvým do hrobu, zůstává záhadou.  

user-avatar

Irena Gruberová

11. 03. 2015 | 07:30

> ExtraStory   |   Inzerce