Dělník v továrně věší těstoviny k sušení. Foto Alfred Eisenstaedt, 1932.

Dělník v továrně věší těstoviny k sušení. Foto Alfred Eisenstaedt, 1932. | zdroj: mashable.com


Těstoviny nerostou na stromě, i když tomu dříve lidé věřili

TÉMATA: itálie | gastronomie | jídlo | staré fotky

user-avatar

Yvonne K.

31. 03. 2017 | 10:00

Těstoviny jsou dnes po celém světě široce používaným potravinovým produktem a kdekdo ví, že se vyrábějí z mouky smíchané s vodou. Jejich výroba však v minulosti byla výrobním tajemstvím a ještě v roce 1957 byli někteří lidé schopni uvěřit, že rostou jak hrušky nebo jablka na stromech.

Těstoviny, které tvoří základ především italské kuchyně, mají svůj původ právě v Itálii. První zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami "lasagne". Druhý historický záznam pochází z 12. století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce.

Po staletí byly těstoviny potravinou vyhrazenou jen pro vyšší společenskou třídu. Teprve od 18. století z nich průmyslová výroba učinila základní potravinu pro široké vrstvy italského obyvatelstva. S rozsáhlou imigrací Italů do Ameriky počátkem 20. století popularita těstovin rostla a vešla ve známost jako italský národní pokrm. Jenže ještě v roce 1957 mnoho lidí netušilo, jak se špagety, lasagne, tortellini a jiné druhy těstovin vlastně vyrábějí. BBC proto odvysílala na Apríla 1. dubna 1957 fiktivní reportáž, která zcela vážně informovala o bohaté úrodě špaget díky poklesu výskytu špagetového škůdce a ukazovala, jak farmáři sklízejí ze stromů dlouhá vlákna špaget. Stovky diváků pak volaly do televize, aby se buď ujistily, zda to je či není pravda, nebo dokonce aby vyzvěděly, jak se dají špagety pěstovat u nich doma na zahradě. 

O tom, že těstoviny byly před sto lety tak trochu divem světa a exotickou raritou, svědčí kolekce fotek, které vznikly v průběhu 1. poloviny 20. století. Dávají nahlédnout do skutečného výrobního procesu, který obnáší rozdělání těsta, jeho vyválení, krájení nebo vytlačení do různých forem a sušení. Snímky, mezi jehož autory nechybí ani proslulý americký fotograf a fotožurnalista Alfred Eisenstaedt, si prohlédněte v naší fotogalerii.

 

user-avatar

Yvonne K.

31. 03. 2017 | 10:00

> ExtraStory   |   Inzerce