Thermopolium byla levná vývařovna pro římskou chudinu, předchůdce dnešních fast foodů.

Thermopolium byla levná vývařovna pro římskou chudinu, předchůdce dnešních fast foodů. | zdroj: ancientpages.com


Thermopolium byl antický fast food, jedli tam hlavně chudáci

TÉMATA: antika | řím | archeologie | starověk | stravování | fast food

user-avatar

Tomáš Chalupa

3. 04. 2018 | 08:59

Zajít na hamburger nebo hranolky, to je dnes naprosto samozřejmá věc, ať už je člověk chudý, nebo bohatý. Občas něco rychle sníst zkrátka potřebují všichni. V antickém Římě ale do fast foodu chodili pouze lidé, kteří měli hluboko do kapsy.

Římský fast food se nazýval thermopolium. Byla to lidová jídelna, kde bylo jídlo okamžitě na stole a nebylo drahé. Možná, že nejpřiléhavější přirovnání by bylo k dnešním bufetům. Slovo thermopolium pochází z řečtiny a doslova znamená místo, kde je prodáváno něco teplého.

Pro thermopolium byly charakteristické stoly rozložené do tvaru písmene L. Na jídelníčku byly nejčastěji ryby nebo sýr s chlebem. Jako dezert posloužila miska medu a na zapití nejčastěji kořeněné víno.

Thermopolium navštěvovala pouze chudina, námezdní dělníci, drobní řemeslníci. Nikdy ne boháči nebo aristokraté. Mnoho chudých Římanů nemělo ve svém příbytku vlastní kuchyni a prakticky si jídlo nevařili. Takoví lidé byli v thermopoliu častými hosty.

Thermopolium mělo svou nezaměnitelnou atmosféru. Lidé, kteří tam přišli, se totiž dosti často opili, což s sebou přinášelo věci, které známe i z dnešních hospod. Hluk, křik, hádky, občas nějaká ta rvačka. Zkrátka bylo to místo rušné a rozhodně ne pro každého. Tuláci, pobudové, zlodějíčci, šmelináři, i taková sorta lidí byla v thermopoliu vítána.

Archeologové nalezli několik dobře zachovaných thermopolií v Pompejích a Herculaneu. Jedno thermopolium objevené v Popejích a nazývané Asellina je považováno za vůbec nejzachovalejší, a právě ono je zdrojem informací o tomto typu veřejného stravování v Římě. Je dokonce přístupné veřejnosti, přestože bylo několik let zavřeno kvůli rekonstrukci. Od roku 2010 je ale opět přístupné a i turisté se tak mohou podívat na tento antický předobraz dnešních bufetů a jídelen.

user-avatar

Tomáš Chalupa

3. 04. 2018 | 08:59

> ExtraStory   |   Inzerce