Některá jídla odrazují už svým vzhledem.

Některá jídla odrazují už svým vzhledem. | zdroj: cntraveler.com


Tohle raději nejezte! 12 nebezpečných jídel, která vás mohou i zabít

TÉMATA: jídlo | jedy | otravy

user-avatar

Simona Knotková

21. 10. 2017 | 12:00

Milujete jídlo? Potraviny z následujícího seznamu ale pravděpodobně rádi oželíte. Některé z nich vás můžou i zabít

Ackee

Tropické ovoce původem z oblasti Guinejského zálivu. Do Jamajky ho v 18. století přivezly otrokářské lodě a stalo se tamním národním ovocem. Výborně chutná ve spojení se solenou sušenou treskou. Pozor ale na nevyzrálé plody. Ty obsahují jedovatý hypoglycin, který snižuje hladinu cukru v krvi a způsobuje zvracení nebo i smrt. Bezpečné jsou prasklé plody, které se doporučuje ještě umýt a krátce povařit.

Maniok jedlý

Africká a jihoamerická kulturní plodina, které se díky příbuznosti s batáty přezdívá sladké brambory. Před konzumací je ale třeba maniok důkladně tepelně zpracovat. Syrový plod obsahuje enzym linamarázu, který přeměňuje sacharidy v hlízách na kyanovodík.

Reveň kadeřavá

Rostlina známější pod jménem rebarbora je oblíbenou přísadou do moučníků a kompotů. Její listy obsahují velké množství kyseliny šťavelové, která má fatální účinky na ledviny. Četné otravy kyselinou šťavelovou byly zaznamenány za 1. světové války, kdy se listy doporučovalo trhat a konzumovat.

Návka zrnitá

Méně známější druh slávek, který se vyskytuje v Mexickém zálivu, Atlantském oceánu a některých částech Pacifiku. Méně okysličené prostředí způsobuje, že návka filtruje více vody, aby získala dostatek potřebných živin. Do jejího těla se tak dostává více bakterií a virů včetně žloutenky typu A, tyfu a úplavice. Pokud se odvážíte konzumace, vždy si první zjistěte původ. Doporučováno je vyhýbat se zejména těm z čínských vod, které způsobily epidemii žloutenky.

Casu marzu

Velká zkouška odvahy pro milovníky sýrů. Sýr casu marza – v sardinštině doslova shnilý – je infikovaný larvami sýrorodky drobné a pojídá se ve vysokém rozkladu i se živými larvami. Podstoupením kulinářského zážitku riskujete velké zdravotní potíže zahrnující alergickou reakci, zvracení či krvavý průjem. Sýr se totiž může dostat do fáze, kdy je už toxický, nebo se larvy jiných druhů much mohou dostat živé do střeva. V Evropské unii je tradiční sardinská pochoutka zakázaná.

San-nakji

Je libo syrovou chobotničku? Korejská specialita vám však může způsobit velmi nepříjemnou smrt v podobě udušení. Chapadla živočicha se kvůli svým neuronům hýbají i po uřezání, a pokud je pečlivě nerozkoušete, může se stát, že se vydají sama na výlet do útrob vašeho hrtanu. Při pohledu na snímek ale člověka napadá, proč by něco takového někdo dával dobrovolně do úst...

Hákarl

Sušené žraločí maso je oblíbeným pokrmem na Islandu. Jeho příprava před konzumací trvá minimálně šest měsíců, protože maso je nasáklé jedovatou močovinou. I po úpravě stále silně čpí amoniakem.

Kešu

Kdo by už někdy neochutnal kešu? Oblíbené oříšky jsou ale stravitelné jenom po tepelné úpravě. Syrové kešu obsahuje alkaloid, který ve větších dávkách způsobuje smrt. Pokud jste se tedy již v obchodech s bio potravinami setkali s "raw kešu", jednalo se jenom o reklamní tahák.  

Hrabatka drsná

V zemích, jako je například Namibie, se neostýchají pozřít celou žábu. Místní jsou názoru, že živočich ulovený po době páření a třetím dešti je v pořádku. Věda však varuje, že žabí kůže a orgány obsahuje množství jedů, které mohou způsobit selhání ledvin.

Bezinky

Z bezinek se dělají limonády, sirupy nebo vína. Jsou plné vitamínů a na organismus mají antioxidační účinky. Pozor ale na jejich konzumaci za syrova. V takovéto formě obsahují sambunigrín, který uvolňuje kyanid a způsobuje otravu.

Takifugu

Vyhlášená japonská pochoutka. Tedy aspoň pro otrlé labužníky. Kvůli silné toxicitě mohou rybu připravovat jenom licencovaní kuchaři. Pouhý gram jedu tetrodotoxinu způsobuje postupné ochrnutí svalstva a člověk se při plném vědomí následně udusí. Protijed neexistuje. 

Chceš další fotky? Klikni zde!

témata

user-avatar

Simona Knotková

21. 10. 2017 | 12:00

> ExtraStory   |   Inzerce