zdroj: YouTube


Umělec vyšlechtil strom, který nese až 40 různých druhů ovoce!

user-avatar

Markéta Oderská

7. 08. 2015 | 09:45

Americký umělec Sam Van Aken rád sadaří a ke svému koníčku přistupuje nesmírně kreativně. Díky tomu stvořil nový druh stromu, na kterém postupně uzraje 40 různých druhů ovoce. Z jeho kvetoucí krásy a plodnosti se tak můžete delší čas těšit.

Nač mít v zahradě 40 různých ovocných stromů, když můžete sklízet jejich ovocné plody z jednoho jediného stromu? S touto myšlenkou se profesor umění ze Syrakuské univerzity Sam Van Aken pustil do šlechtění multiovocného stromu s pomocí starobylé techniky štěpování. Obnášelo to mnoho pokusů i neúspěchů, než vypěstoval strom, který postupně rozkvétá různými barevnými odstíny a plodí více druhů peckovin – od třešní a višní, přes meruňky a broskve až po švestky a mandle.

Multiovocný strom kvete nejen bíle, ale i několika různými odstíny růžové a fialové barvy.

Pro Van Akena jde o svého druhu umělecký proces, kde jsou stromy živými sochami a on sochařem. „Dokáži navrhnout a v podstatě vymodelovat strom a to, jak bude kvést,“ říká. Takto již vyšlechtil celkem 21 stromů na různých místech Ameriky. Jak říká, trvá devět let, než tento strom dosáhne vrcholu zralosti – pět let, než se rouby vyvinou, a další čtyři roky, než jsou schopny nést ovoce. Ti, kteří si strom od něj zakoupili, si úrodu velmi pochvalují.

Různé druhy ovoce v různé stadiu zrání na jednom stromě

„Spíše než mít jeden druh, který produkuje víc, než jste schopni zpracovat, tento strom vám poskytuje rozumné množství od každého ze 40 druhů plodů,“ vysvětluje sadař-umělec výhody multiovocného stromu. „Protože všechny tyto druhy ovoce zrají v různé době, od července až do října, můžete se z plodů delší dobu těšit a postupně je sklízet,“ dodává.

To však nebyla jediná motivace, která Van Akena k tak netradičnímu způsobu roubování přivedla. Jeho snahou je také uchovat pro budoucí generace ty druhy peckovin, které nejsou běžně k dostání v obchodech a lidé si je tak odvykli konzumovat. Dosud nasbíral jen ve státě New York okolo 250 odrůd. „Lidé se ochuzují o paletu chutí jenom proto, že toto ovoce nemá dostatečně dlouhou trvanlivost. Některé jsou ale tak sladké, až to kazí zuby,“ směje se Sam Van Aken.

 

> ExtraStory   |   Inzerce

témata

Komentáře ( )

user-avatar

Markéta Oderská

7. 08. 2015 | 09:45