Archeologové našli pozůstatky indiánské hostiny, bizoní pečínka byla ještě v troubě.

Archeologové našli pozůstatky indiánské hostiny, bizoní pečínka byla ještě v troubě. | zdroj: smithsonianmag.com


V Albertě našli 1600 let staré jídlo, bylo ještě v troubě

TÉMATA: indiáni | archeologie | nálezy | usa

user-avatar

Tomáš Chalupa

17. 10. 2016 | 09:30

Nález byl objeven v lokalitě Head-Smashed-In-Buffalo Jump, která je chráněná organizací UNESCO. Patří totiž k původnímu území indiánského kmene Černonožců. Po 6000 let tu lovci v prérii honili stáda bizonů a živili se jejich masem.

Černonožci ulovené bizony přemisťovali do svých táborů, kde je zpracovávali na maso a kůži. Když byl lov úspěšný, následovala hostina. Pozůstatky jedné takové našli archeologové přimo v primitivní peci, která měla podobu jámy s roštem zakryté kameny. "Je zajímavé, že někdo připravil takovou hostinu a pak ani neotevřel jámu a jídlo nesnědl. Je to, jako když dáte krocana do trouby a už ho pak nevyndáte," poukazuje archeolog Bob Dawe. Nelze to srovnávat s dnešní situací, kdy necháte omylem doma jídlo v ledničce. Indiáni s masem zacházeli velmi racionálně, nemohli si dovolit, aby cokoliv z této cenné potravy přišlo na zmar. 

Archeologům trvalo měsíc, než jámu odkryli a kompletně celou ji přemístili do muzea v Albertě. Kromě masa v jámě byly nalezeny také hroty šípů a kosti bizonů a vlků. Možná právě to jsou pozůstatky, které zbyly při přípravě jídla, ale to vědci musejí teprve blíže prozkoumat. 

Celý nález bude nyní součástí stálé expozice v muzeu v Albertě. Stále však není zodpovězena otázka, proč Indiáni své jídlo nesnědli. Mohl za to oheň, nebo silná vichřice? Nebo útok jiného kmene? Zatím si na odpovědi musíme počkat. 

 

 

user-avatar

Tomáš Chalupa

17. 10. 2016 | 09:30

> ExtraStory   |   Inzerce