Podobají se jiným vejcím, jen voní a chutnají po citrusech.

Podobají se jiným vejcím, jen voní a chutnají po citrusech. | zdroj: jhonayahya.blogspot.com


V Japonsku prodávají vejce, co voní po citrusech. Co do nich dávají?

TÉMATA: jídlo | potraviny | japonsko

user-avatar

Ivanhoe

3. 04. 2015 | 07:15

V Japonsku narazíte na řadu neobvyklých potravin, jako je třeba česneková coca-cola, smažené javorové listy nebo vodní koláč, ale vejce, co voní po citrusech, jsou obzvlášť bizarní lahůdkou. Když je rozbijete, udeří vás do nosu tak intenzivní aroma, že výrobce podezříváte, že do vejcí přidal nějakou umělou vůni a příchuť. Nepřidal. Vajíčka jsou stoprocentně přírodní.

V Japonsku se jim říká „yuzu tama“ podle citrusového plodu, který si Japonci ze všech citrusů nejvíc oblíbili. Tohle ovoce vypadá napohled jako kříženec citronu a pomeranče, který ovšem chutná jako směsice grepu a mandarinky. Pochází sice z drsných svahů Tibetu, ale v japonské kuchyni našel široké uplatnění. Hojně roste v prefektuře Kochi na jihozápadě ostrova Shikoku, odkud ne náhodou pocházejí i voňavá vejce yumu tama, které jedna tamní drůbežárna produkuje. Jak vlastně docílila toho, že slepičí vajíčka voní i chutnají po citrusech yuzu? Jednoduše. Kůrou těchto plodů své nosnice krmí spolu s kapustou, kukuřicí a sezamovými semínky.

Napohled se tato vejce neliší od těch obyčejných, mají však lahodný žloutek a skvěle strukturovaný bílek, který není ani moc měkký ani příliš tuhý. Kromě chuťových kvalit a příjemné vůně je předností těchto vajíček i to, že si konzument jejich pojídáním příjemně osvěží dech. Nezanedbatelnou nevýhodou pak to, že se yuzu tama dají sehnat jen v Japonsku.

user-avatar

Ivanhoe

3. 04. 2015 | 07:15

> ExtraStory   |   Inzerce