Jedno je jasné - steak od Vivery rozhodně vypadá jako pravé maso. | zdroj: odditycentral.com


V Nizozemsku vytvořili první stoprocentně rostlinný steak na světě. Nerozeznáte ho od masa

TÉMATA: jídlo | maso | rostlinná strava | vegetariánství | veganství | životní styl

user-avatar

Simona Knotková

21. 06. 2018 | 11:00

Ať už jste příznivci alternativní stravy či byste jenom chtěli jíst zdravěji, v obou případech vám vychází vstříc novinka společnosti Vivera. Jejich stoprocentní rostlinný steak prý nerozeznáte od flákoty.

Vypadá jako maso, texturu má jako maso, chutná jako maso, ale není to maso. Tak by se dal popsat steak od nizozemské společnosti Vivera, který se chlubí stoprocentně rostlinným složením. Potravinovým expertům trvalo rok a půl než metodou pokus-omyl našli ten správný poměr sóji a pšenice.

"Nejtěžší bylo vyvinout strukturu, která by po kousnutí byla stejná jako maso. Musel tam být tlak proti zubům, ale steak musel stejně tak zůstat šťavnatý. Trvalo nám dlouho, než jsme došli k typické šťávě, kterou má hovězí," popisuje výrobu reklamní ředitel Vivery Gert Jan Gombert.

Díky sóji má steak vysoký obsah proteinu. V jeho složení je také množství vlákniny, železa a vitamínu B12. Produkt tak může oslovit nejenom skupinky vegetariánů a veganů, ale také ty, kteří by chtěli jíst zdravěji.

"Množství vegetariánů, veganů a flexitariánů toužilo po podobném produktu už roky. Díky uvedení výrobku na trh a produkci ve velkém měřítku si rostlinný steak nyní bude moci užívat velká skupina konzumentů. Jeho vůně, chuť a konzistence je jen stěží rozeznatelná od skutečného masa a my jsme přesvědčení, že produkt uspokojí potřeby široké škály spotřebitelů," pokračuje Gombert.

A neměli bychom opomenout také poslední výhodu rostlinného steaku. Na rozdíl od živočišného u něj totiž nehrozí kolize v kuchyni.

"Náš steak nemůže nikdo zkazit. Každý ho zvládne dobře připravit, a přitom také zachovat šťávu masa. Pokud ho tedy nebudete vařit hodinu a půl."

Rostlinný steak si už nyní mohou pořídit zákazníci ve více jak 400 pobočkách supermarketu Tesco ve Velké Británii. V červnu byl zahájen také prodej v rodném Nizozemsku. Vivera dále plánuje rozšíření do Německa, Francie a Itálie ve druhé polovině tohoto roku. Doufejme, že Česka republika nezůstane pozadu a také na zdejším trhu se stoprocentně rostlinný steak již brzy objeví.

user-avatar

Simona Knotková

21. 06. 2018 | 11:00

> ExtraStory   |   Inzerce